100% pacaleala

Gemul de caise Marco are inscriptionata pe eticheta mentiunea „100% natural”, fapt care contravine Regulamentului European 1924/2006. In compozitia produsului analizat intra acid citric E330 si pectina E440, substante adaugate de producator.gem Marco

Eticheta produsului „Gem de caise Marco” ne arata ca producatorul s-a folosit de cateva artificii de productie pentru a face marfa sa arate cat mai bine si pentru a consuma cat mai putine resurse. Concentratul de fructe neindulcit este utilizat de fapt pentru a folosi o cantitate mai mica de caise proaspete, ceea ce duce la costuri mult mai mici.

Acidul citric, E330, a fost adaugat pentru ca amestecul de concentrat de fructe si caise sa aiba o culoare cat mai placuta pentru o perioada mai mare, iar pectina E440, pentru a fierbe mai putin gemul, ceea ce presupune cheltuieli de productie mai mici. Cu toate acestea, un borcan costa putin peste 10 RON. Dupa cum se observa, producatorul a ales o reteta care sa fie in beneficiul sau, nu si al consumatorului. Mai mult, se foloseste de o mentiune – „100% natural” – care in aceste conditii incalca legislatia europeana in vigoare.

Avand in vedere prezenta celor doi aditivi alimentari, producatorul ar trebui sa elimine de pe eticheta specificatia in cauza. In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca produsul nu este recomandat celor care doresc sa consume un produs sigur, care nu incearca sa induca in eroare persoanele de buna credinta. Diabeticii vor tine cont de cantitatea de glucide si vor cere sfatul medicului curant inainte de consum.

ETICHETA
Gem de caise Marco, 100% natural, fara zahar. Ingrediente: caise, concentrat de fructe neindulcit, acid citric E330, pectina E440. Factori nutritionali/ pentru doua portii: calorii 40, calorii din grasimi 0, grasimi 0 g, sodiu 0 g, total carbohidrati 12 g, proteine 0 g.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *