Oamenii de la Zoo vor legi mai simple

Reprezentantii gradinilor zoologice sustin ca regulile de autorizare sunt prea complicate.

Administratorii parcurilor Zoo din 20 de judete au participat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Braila, la Adunarea Generala a Federatiei Gradinilor Zoologice si Acvariilor din Romania. Ei au decis sa ceara Ministerului Mediului simplificarea normelor legislative si clarificarea procedurii pe care un parc zoologic trebuie sa le urmeze pentru reinnoirea autorizatiei de mediu.

Directorii parcurilor cu animale salbatice s-au plans de faptul ca din cauza birocratiei tot mai multe gradini zoologice din Romania se confrunta cu probleme, incepand de la obtinerea autorizatiei de functionare si pana la modalitatea de achizitie a animalelor. Cum de la discutii au lipsit tocmai reprezentantii Ministerului Mediului, participantii la aceasta dezbatere au hotarat sa trimita la minister o lista cu propuneri pentru simplificarea legislatiei in domeniu.

De asemenea, ei solicita o lista exacta cu speciile protejate in Romania si in Europa, precum si lamurirea detaliilor privind transportul animalelor salbatice, achizitionarea de animale si inregistrarea lor in evidentele contabile. Administratorii par-curilor zoo doresc sa le fie prezentata si lista completa a gradinilor zoologice din Romania care primesc finantare de la bugetul de stat.

8,6 milioane de euro pentru Zoo Brasov

Un exemplu, in acest sens, este Gradina Zoologica Brasov, care va derula un proiect de 8,6 milioane de euro, in timp ce alte gradini n-au primit nimic. Consiliul local spune ca principalele obstacole in calea unei modernizari sunt proiectul si cota de 25% pentru cofinantare, doar 75% din fonduri fiind asigurate de Ministerul Mediului. „La noi, studiul de fezabilitate a fost aprobat inca de anul trecut.

Brasovul este printre putinele orase din tara care au pregatit un astfel de proiect. De altfel, aici s-au mai facut lucrari. In urma cu patru ani, dupa ce un urs salbatic a rupt gardul, a intrat in incinta gradinii zoologice si a ucis o caprioara, edilii au alocat bani pentru lucrari de imprejmuire si reabilitare a custilor.

Un proiect de licenta a salvat situatia

Modernizarea Gradinii Zoologice de la Brasov, dupa cum ne-a relatat purtatorul de cuvant al primariei, a avut ca inspiratie pentru autoritatile locale o lucrare de licenta din 2005 a unui fost student la arhitectura, Sisak Tamas. Proiectul a fost adoptat si, prin urmare, a fost gata la timp. El cuprinde o cladire principala, cabinete sanitar-veterinare, o sala de conferinte si un planetarium.

Se vor modifica adaposturile pentru animale, barele si peretii custilor urmand sa fie inlocuite cu un material transparent, pentru ca vizitatorii sa poata vedea animalele si cand sunt in cusca. Se va amenaja un loc special pentru copii, unde acestia sa poata mangaia puii de animale, in special cele domestice, un tarc cu ponei si un loc de joaca. Unul dintre punctele de atractie va fi insa lacul. Turistii vor avea posibilitatea sa priveasca pasarile de pe lac, mai ales ca se va construi o punte aeriana peste cateva dintre custile gradinii zoologice.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *