Oamenii de stiinta au descoperit ca in jurul copacilor se gasesc numeroase particule incarcate electric

Oamenii de stiinta au descoperit ca in jurul copacilor se gasesc numeroase particule incarcate electric

O echipa de cercetatori din Australia a facut o descoperire surprinzatoare: copacii produc electricitate, efectul fiind observat mai ales in cazul eucaliptilor.

Oamenii de stiinta au descoperit ca in zona din jurul copacilor se gasesc numeroase particule incarcate electric – ioni – avand atat sarcini negative, cat si pozitive.

Nivelul acestor particule era de doua ori mai mare in zonele impadurite fata de zonele de camp. De asemenea, in jurul copacilor cu radacini adanci, precum eucaliptul, nivelul inregistrat era unul ridicat in comparatie cu alti copaci.

Cercetatorii de la Universitatea Queensland nu cred ca ionii au un efect nociv asupra sanatatii umane.

Oamenii de stiinta au suspectat de-a lungul timpului ca exista o legatura intre copaci si electricitatea din atmosfera, dar pana acum nu au putut demonstra aceasta asociere.

Dr. Rohan Jayaratne afirma ca aceste sarcini electrice ar putea fi explicate de radiatia gazului radon. Radonul este un produs secundar al dezintegrare radioactiva a radiului, iesind din sol. Copacii joaca rolul unei pompe, aducand gazul la suprafata si eliberandu-l in atomsfera.

„Pentru ca radiul se gaseste in roci si radonul este solubil in apa, panza freatica este bogata in radon. Copacii au un efect de pompa, aducand gazul la suprafata si eliberandu-l in atmosfera prin transpiratie – un proces prin care apa absorbita de radacini se evapora in atmosfera prin frunze”, a explicat Dr. Jayaratne. „Acest lucru se petrece mai ales in cazul copacilor cu radacini adanci, precum eucaliptul”, a adaugat cercetatorul.

Studiul publicat in jurnalul stiintific Environmental Science and Technology adreseaza si efectul pe care aceste particule l-ar putea avea asupra sanatatii umane.

„Desi exista o legatura clara intre particulele din aer si sanatatea umana, rolul ionilor este putin inteles. Cu toate acestea, stim ca aproximativ 50% dintre particulele pe care le inhalam in timpul procesului de respiratie raman in sistemul respirator. De asemenea, se stie ca particulele incarcate electric au sanse mai mari sa fie depozitate in plamani in comparatie cu particulele fara sarcina eletrica. Nu credem insa ca ionii ar fi periculosi pentru sanatatate – pericolul vine de la particulele poluante. Daca nu exista in aer particule nocive care sa se ataseze de ioni, atunci nu exista un pericol pentru sanatate”, au concluzionat cercetatorii.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente