Statele Unite nu intentioneaza in niciun caz sa isi reduca arsenalul nuclear in mod unilateral, a afirmat luni secretarul american al Apararii Leon Panetta, dupa declaratiile lui Barack Obama conform carora Washingtonul „dispune de mai multe arme nucleare” decat este necesar.
Pentagonul a prezentat „un anumit numar de optiuni” de reducere a arsenalului american presedintelui Obama si „este clar ca aceste optiuni nu sunt in niciun caz unilaterale”, a declarat Panetta jurnalistilor de la bordul avionului care il transporta la Ottawa unde se va intalni cu omologul canadian si cel mexican.
„Acestea se bazeaza in totalitate pe eventualele negocieri bilaterale cu Rusia”, a precizat acesta.
In cadrul summitului de la Seul consacrat domeniului nuclear, presedintele american a apreciat ca Statele Unite „dispun de mai multe arme nucleare decat au nevoie”.
„Cred cu certitudine ca putem asigura securitatea Statelor Unite si a aliatilor nostri si sa mentinem o veritabila forta de descurajare, continuand in acelasi timp sa reducem arsenalul nostru nuclear” , a declarat acesta.
Un responsabil american a anuntat la randul sau ca Obama ia in considerare posibilitatea unei noi reduceri a armamentului nuclear si o va prezenta presedintelui ales Vladimir Putin in mai.
Tratatul START de dezarmare nucleara intrat in vigoare de la inceputul anului 2011 prevede ca Statele Unite si Rusia sa isi limiteze la 1.500 numarul focoaselor nucleare active. Acesta nu ia in considerare armele nucleare tactice.
Statele Unite se bazeaza pe o „triada” compusa din rachete intercontinentale (ICBM), submarine si bombardiere strategice pentru a asigura credibilitatea arsenalului lor.
„Trebuie sa mentinem triada nucleara care este o latura esentiala a politicii si strategiei noastre”, a adaugat Leon Panetta.