Array

Oamenii de stiinta nu au nicio explicatie. Din ce este alcatuit cu adevarat universul

Oamenii de stiinta nu au nicio explicatie. Din ce este alcatuit cu adevarat universul
Oamenii de stiinta nu au nicio explicatie. Din ce este alcatuit cu adevarat universul

Oamenii de stiinta considera ca aproximativ trei sferturi din Univers sunt alcatuite dintr-o energie intunecata misterioasa, care ar putea explica expansiunea accelerata a acestuia. Totul este o enigma, cercetatorii nu stiu deocamdata prea multe despre energia intunecata, ei facand doar niste supozitii.

Una dintre ipoteze presupune existenta unei chintesente, un agent gravitational invizibil care respinge sau atrage si accelereaza expansiunea cosmosului, scrie ziare.com.

O alta posibilitate este prezenta unei energii sau a unui camp fantoma a carui densitate creste in timp, determinand o accelerare cosmica exponentiala.

Datele experimentale care stau la baza acestor ipoteze vin de la infromatiile furnizate de catre satelitii, precum Planck al Agentiei Spatiale Europene (ESA) si Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) al NASA.

Observatiile celor doua sonde spatiale sunt esentiale pentru rezolvarea asa-numitei ecuatii a starii energiei intunecate, o formula matematica, la fel ca si cele ale starilor solide, lichide sau gazoase.

Cercetatorii de la Universitatea din Barcelona, Spania si de la Academia din Atena, Grecia au folosit datele satelitilor pentru a demonstra ca acest comportament al energiei intunecate nu are nevoie sa recurga nici la chintesenta si nici la energia fantoma pentru a putea fi explicat.

“Studiul nostru teoretic demonstreaza ca ecuatia starii energiei intunecate poate stimula un camp de chintesenta sau chiar un camp fantoma, fara a fi unul real, prin urmare atunci cand vedem aceste efecte ale observatiilor de la WMAP, Planck si alte instrumente, ele sunt un miraj”, a spus Joan Sola, unul dintre autorul studiului de la Universitatea din Barcelona

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente