Obama vrea ca summitul de la Copenhaga sa duca la o actiune imediata

Presedintele american Barack Obama si-a exprimat speranta sambata ca summitul international privind clima care va avea loc in decembrie la Copenhaga va oferi prilejul adoptarii unor masuri „imediate” impotriva incalzirii climei, relateaza AFP.Obama

Obama a incercat in alocutiunea saptamanala sa-i convinga pe americani in privinta progreselor obtinute in cadrul turneului efectuat in Asia. „Statele Unite si China au cazut de acord sa coopereze pentru a face din apropiatul summit de la Copenhaga privind clima o reusita care sa duca la o actiune imediata impotriva poluarii cu emisii de dioxid de carbon”, a spus Obama, care a revenit joi din turneul din Asia.

Atat cu China, dar si cu Rusia, „am obtinut progrese in privinta necesitatii de a adresa Iranului si Coreei de Nord un mesaj de unitate, spunandu-le ca trebuie sa-si respecte obligatiile internationale si sa renunte la armele nucleare, sau sa-si asume consecintele”, a mai afirmat presedintele american.

Obama a aparut turneul in China, care nu a fost apreciat in Statele Unite. Liderul de la Casa Alba a revenit din regiune fara sa fi obtinut rezultate spectaculoase. Pentru multi, China, putere economica si strategica, se prezinta acum ca un partener decis sa negocieze de la egal la egal. Beijingul ar fi reusit sa controleze libertatea de actiune a lui Obama pe teritoriul sau. In plus, disidentii au fost dezamagiti de vigoarea redusa cu care, in opinia lor, Obama a vorbit despre libertati.

In consecinta, Obama a reamintit sambata ca a exprimat public in fata tinerilor care s-au aflat la Shanghai atasamentul Statelor Unite fata de valorile „universale”. In acelasi timp, el a subliniat ca unul dintre principalele motive ale turneului sau a fost dorinta de a favoriza expoturile americane si de crea, astfel, locuri de munca in Statele Unite, confruntate cu o rata a somajului record din 1983. „Daca vom creste cu doar 5% exporturile spre tarile din regiunea Asia-Pacific, putem mari cu mai multe sute de mii numarul locurilor de munca sustinute de aceste exporturi in Statele Unite”, a mai spus el.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *