Obezitatea cauzeaza anual aproape 500.000 de cazuri noi de cancer

Obezitatea cauzeaza anual aproape 500.000 de cazuri noi de cancer
Obezitatea cauzeaza anual aproape 500.000 de cazuri noi de cancer

Aproape o jumatate de milion de cazuri noi de cancer la adulti pot fi asociate pe plan mondial, in fiecare an, cu obezitatea sau cu greutatea in exces, informeaza Mediafax.

Studiul, coordonat de International Agency for Research on Cancer (IARC), agentia de cercetari asupra cancerului infiintata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), afirma ca obezitatea si greutatea in exces au devenit un risc major, fiind vinovate de 3,6% (481.000 cazuri) din totalul cazurilor noi de cancer la adulti in 2012.

Aceasta analiza se sprijina mai ales pe o vasta baza de date Globocan, ce include incidenta si mortalitatea provocata de cancer in 184 de tari.

Tarile bogate sunt cele mai afectate, cu aproape doua treimi (64%) din totalul cazurilor de cancer asociate cu obezitatea inregistrate in America de Nord (111.000 cazuri noi, adica aproape un sfert din totalul mondial) si din Europa.

Africa subsahariana este regiunea care contribuie cel mai putin la acest bilant (7.300 cazuri de cancer).

In Europa, tarile din Europa de Est sunt afectate in mod special, cu 65.000 de cazuri de cancer.

Studiul arata ca aceasta relatie dintre cancer si obezitate le afecteaza mai mult pe femei decat pe barbati, in mare parte din cauza endometrului (mucoasa uterului) si a cancerelor mamare care apar in numar mare dupa menopauza.

La barbati, excesul de greutate este vinovat de 1,9% (136.000) din totalul cazurilor de cancere din 2012. La femei, acest procent este de 5,4% (345.000 cazuri).

Persoanele supraponderale au un IMC (indice al masei corporale, calculat la raport intre greutate si patratul inaltimii) cuprins intre 25 si 30 si persoanele obeze au un IMC de peste 30.

Cancerele endometrului (mucoasa uterina), de colon, de san, dupa menopauza, reprezinta aproape trei sferturi (73%) din totalul cazurilor noi de cancer diagnosticate anual si asociate cu obezitatea la femei.

In randul barbatilor, cancerele renale si cele de colon reprezinta doua treimi (66%) din total.

Potrivit OMS, numarul persoanelor care sufera de obezitate s-a dublat dupa 1980. Pe plan mondial exista peste 1,4 miliarde de persoane supraponderale in varsta de 20 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *