Obezitatea, provocata de o gena care mentine senzatia de foame

0
391

Specialistii au descoperit ca unii oameni sunt predispusi la ingrasare din cauza faptului ca le este mereu foame, senzatie provocata de o gena asociata obezitatii, potrivit unui studiu publicat in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism si preluat de sky.com.
obezitatea

Studiile anterioare au scos la iveala faptul ca gena, cunoscuta sub numele de FTO, este asociata cu obezitatea, insa nu se stia care era mecanismul prin care aceasta influenta apetitul si arderea caloriilor. Cel mai nou studiu, realizat de specialistii de la University College, din Londra, la care au participat 3.337 de copii, arata ca gena este responsabila de lipsa unui control al apetitului normal. In mod normal, actul hranirii „potoleste” apetitul si creeaza senzatia de satietate, insa gena FTO mentine senzatia de foame. Copiii participanti la studiu care erau purtatori a doua variante ale genei nu puteau sa-si controleze apetitul alimentar. FTO este prima gena responsabila de aparitia obezitatii identificata in randul populatiei caucaziene.
Adultii care au in organism doua copii ale genei sunt, in medie, cu trei kilograme mai grei decat cei care nu sunt purtatori ai genei FTO, iar cei purtatori ai unei singure copii au, in medie, cu 1,5 kilograme in plus. „Am demonstrat ca cei mici care prezinta variante riscante ale genei au raspunsuri mai slabe la senzatia de satietate, insemnand ca ei nu numai ca mananca foarte mult, dar nu pot recunoaste senzatia de satietate”, a declarat coordonatorul studiului, Jane Wardle. Acest lucru ii face mai vulnerabili la factorii din mediul inconjurator – portii mari de mancare si oportunitati nelimitate de hranire, a adaugat specialistul. Cercetatorul a mai spus ca efectele genei FTO asupra apetitului sunt aceleasi indiferent de varsta, sex, nivel socio-economic sau indicele de masa corporala ale copilului.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.