Oceanele, puse in pericol de gunoaie

Marile din intreaga lume sunt pline de gunoaie si pungi de plastic, in timp ce pestii sunt din ce in ce mai putini, arata oficialii care au participat la prima aniversare a Ziua Internationala a Oceanelor, eveniment organizat de ONU, dupa cum relateaza Reuters.
gunoaie
Directorul general al World Trade Organization, Pascal Lamy, a profitat de ocazie pentru a preciza ca anumite specii sunt pe cale de disparitie din cauza pescuitului intens si a subventiilor guvernamentale.

„Guvernele au contribuit la aceasta problema finantand cu 16 miliarde de dolari, anual, sectorul de pescuit. Acest suport financiar mentine in afacere mai multe barci decat pesti”, a declarat Lamy.

Cei de la WTO se afla acum in negocieri pentru a se reforma programele de finantare. 80% din pescariile din intreaga lume functioneaza sub presiune, dupa cum arata Organizatia ONU pentru Agricultura si Alimentatie (FAO).

Reprezentantul WTO, Ron Kirk, a declarat ca Statele Unite ale Americii fac presiuni pentru aplicarea unor reguli mai stricte impotriva „subventiilor care afecteaza pestii”.

Aceste fonduri se ridica la o valoare de 20 miliarde de dolari pe an, ceea ce inseamna 25% din valoarea capturii facute de pescarii din intreaga lume. Pierderile anuale datorate pescuitului excesiv se ridica la 50 miliarde de dolari pe an, dupa cum se arata in raportul pe 2008 al Bancii Mondiale.

„Comertul reprezinta elementul esential pentru protejarea oceanelor din lume. WTO este dispusa sa demareze una dintre cele mai semnificative actiuni din lume pentru a opri acest fenomen”, a declarat Courtney Sakai, de la Oceana.

Emisiile de dioxid de carbon, care contribuie la schimbarea climei, se amesteca cu apele oceanelor si produc acid carbonic, o substanta coroziva ce macina scoicile molustelor si coralii.

Saptamana trecuta, un grup de negociatori ce s-a intalnit in Bonn si 70 dintre cei mai importanti academicieni ai lumii au aratat ca aciditatea oceanelor este periculoasa si ireversibila pentru urmatoarele mii de ani.

Programul de Mediu al ONU si Ocean Conservancy au marcat ziua cu un raport despre gunoiul marin, care se prezinta sub forma de pungi de plastic sau chiar resturi de tigari.

Insa, conform declaratiilor lui Nick Nuttall, purtator de cuvant al programului de mediu, pungile de plastic sunt cele mai periculoase, intrucat sufoca oceanele si mediul inconjurator.

Anul trecut ONU a declarat 8 iunie ca fiind Ziua Internationala a Oceanelor, la un interval de 16 ani de la propunerea facuta la un summit al Pamantului, desfasurat la Rio de Janeiro.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *