Asociatii de protectie a mediului din trei judete acuza Kronospan de incalcarea legislatiei de mediu

Trei asociatii de protectie a mediului din Brasov, Cluj si Sebes au acuzat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, autoritatile si firma Kronospan de incalcarea legislatiei de mediu, in timp ce societatea respinge toate acuzatiile, transmite corespondentul NewsIn.

Asociatia „Brasovul Verde”, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu Cluj si Centrul Independent pentru Protectia Mediului Sebes au inceput o campanie de sensibilizare a opiniei publice fata de ceea ce considera ca fiind „grave incalcari ale legislatiei de mediu savarsite de autoritati, Agentia de Protectie a Mediului si firma Kronospan”.

Cele trei asociatii s-au declarat „ingrijorate de impactul activitatii firmei asupra mediului, cu efecte grave asupra sanatatii populatiei” si au acuzat autoritatile de incalcarea legii in ceea ce priveste procedura de eliberare a autorizatiilor de mediu.

„La Sebes, noi monitorizam activitatea firmei inca din 2007, iar comportamentul acestei firme fata de lege este acelasi la Sebes, cat si la Brasov. Practic, firma a obtinut, in 2002, o autorizatie de constructie, fara a demara lucrarile, iar acordul de mediu obtinut atunci a expirat in 2007. La solicitarea noastra, Agentia de Protectia Mediului Brasov a respins, anul trecut, in doua randuri, solicitarea firmei de obtinere a unei noi autorizatii de mediu, iar acum este pe rol o a treia incercare a firmei de obtinere a unui acord de mediu. Noi cerem demolarea a tot ce s-a facut pana acum, aducerea terenului la forma initiala si demararea unui nou proces de obtinere a unor autorizatii de mediu”, a declarat Stefania Simion, reprezentanta Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu Cluj.

Aceasta a mai sustinut ca „activitatea Kronospan s-a remarcat prin incalcarea grava a legislatiei privind autorizarea de mediu si a lucrarilor de constructii, generand deja un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, din cauza emisiilor de substante periculoase care se folosesc in procesul de productie sau care rezulta din acesta (formaldehida si poluantul PM10 praf fin de lemn, ambele cancerigene)”.

Reprezentantii celor trei asociatii contestatare spun ca daca acordul de mediu va fi eliberat in aceste conditii, vor contesta actul in instanta, acesta nefiind primul proces pe care-l intenteaza firmei ori autoritatilor de mediu.

In ceea ce priveste poluarea cu formaldehida si praf fin PM10, contestatarii au sustinut ca fabrica de PAL ar fi amplasata intr-o zona in care circulatia aerului ar aduce emisiile deasupra orasului. „Vor fi eliminate in aer circa 1.500 de kilograme de praf zilnic, praf care se va aduna deasupra orasului. Rezultatul va fi ca se va forma un smog gros deasupra Brasovului, iar aerul va deveni irespirabil. La Sebes, unde deja functioneaza o fabrica a Kronospan, multi locuitori au probleme respiratorii si exista riscul cresterii numarului de imbolnaviri de cancer”, a afirmat Mircea Matei, presedintele Centrului Independent pentru Protectia Mediului Sebes.

„APM Brasov ar fi trebuit sa astepte rezultatul litigiilor in curs ce vizeaza demolarea constructiei, dar si al procedurilor ce vizeaza atragerea raspunderii penale pentru continuarea lucrarilor si apoi sa integreze efectele acestor sentinte in toate deciziile sale privind cazul Kronospan Brasov”, a completat Stefania Simion.

Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Brasov, dar si cei ai firmei Kronospan resping toate aceste afirmatii, declarand ca legea este respectata. Elena Bucur, consilier relatii publice in cadrul APM Brasov, spune ca actuala procedura de analizare a cererii depuse de Kronospan pentru obtinerea acordului de mediu respecta legislatia in vigoare, miercuri urmand sa fie organizata o dezbatere publica pe aceasta tema, dezbatere care se va desfasura de la ora 16.00 la sala de conferinte a International Trade Center din Brasov.

„Analiza care se desfasoara acum este a cererii de obtinere a Acordului de Mediu pentru -Modificarile de solutii constructive si modernizarea tehnologiei la fabrica de produse lemnoase-. O decizie cu privire la acordul de mediu va fi luata si in functie de rezultatele dezbaterii publice la care poate participa oricine. Chiar invitam pe toti cei interesati sa vina si sa-si spuna parerea”, a declarat Elena Bucur.

Oana Bodea, purtatorul de cuvant al Kronospan Brasov, respinge toate acuzatiile lansate in conferinta de presa de catre cele trei ONG-uri. „Toate afirmatiile prezentate sunt false, sunt dezinformari ale opiniei publice. Vom incepe procedura de a actiona in judecata aceste organizatii pentru calomnie. In ceea ce priveste expirarea acordului de mediu, nu este nimic adevarat, autorizatiile de constructie obtinute in 2002 au o valabilitate de zece ani, deci sunt in vigoare, cererea noastra pentru un nou acord de mediu fiind pentru modernizarea a ceva existent. Pentru ca legislatia in domeniul mediului s-a schimbat intre timp, am solicitat acest nou acord datorita modernizarii tehnologiilor pe care le utilizam. Cererile pe care APM Brasov ni le-a respins in 2008 se refereau la o investitie noua, o fabrica de cherestea, la care ulterior am renuntat tocmai din acest motiv”, a precizat Oana Bodea.

Purtatorul de cuvint al Kronospan a tinut sa demonteze si acuzatiile privind poluarea, declarand ca la fabrica de la Stupini au fost instalate cele mai noi si mai moderne metode de protectie a mediului. „In ceea ce priveste emisiile acelui praf fin PM10, vom elimina in aer o cantitate de 30 de tone anual si nicidecum 1,5 tone pe zi cum afirma cele trei ONG-uri. Mai mult, respingem afirmatiile cu privire la faptul ca aceste emisii vor ramane mult timp deasupra Brasovului. Fabrica noastra este amplasata pe singurul culoar prin care se face circulatia aerului inspre Pasul Rucar-Bran, amplasarea in acest loc fiind decisa in urma studiilor efectuate de specialisti in domeniu. Am avut mai multe discutii cu contestatarii nostri in care i-am invitat la sediul societatii pentru a le prezenta studiul de impact asupra mediului pe care l-am facut in luna aprilie, in care se demonstreaza cu claritate ca societatea nu este poluanta. Din pacate, nu au venit niciodata sa ne ceara acest studiu”, a sustinut Oana Bodea.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *