Bucuresti, sambata si duminica (13-14 iunie) – GIA (Group Initiative for Animals) organizeaza Maratonul Sterilizarilor, primul eveniment de acest gen.
Asociatia GIA continua campania initiata in luna aprilie „Animalele nu stiu sa calculeze, dar cu siguranta stiu sa se inmulteasca”. Au fost astfel sterilizate 40 de animale, caini si pisici cu stapan (ai caror proprietari au dorit operatia neavand posibilitati financiare) si totodata fara stapan.
„Maratonul sterilizarilor” se va desfasura in Bucuresti, in zilele 13 si 14 iunie a.c., la cabinetul veterinar Almavet (zona Iancului – Piata Muncii) si in cadrul acestui eveniment asociatia GIA ofera gratuit 100 de sterilizari pentru cainii si pisicile cu sau fara stapan (in cazul in care stapanii nu isi pot permite costurile operatiei).
Prin urmare, in cadrul Maratonului Sterilizarilor sunt asteptati toti cei care doresc sa aduca pisicile si cateii de la bloc, de la serviciu sau de la scoala, precum si cei care doresc sa isi sterilizeze animalele, dar nu isi pot permite costurile. De ce este atat de importanta aceasta mobilizare? Cifrele vorbesc de la sine si releva o realitate care trebuie sa ne preocupe pe toti: 100 de femele sterilizate nu vor mai da nastere in 2009 celor minim 800 de pui (un calcul optimist, deoarece catelele nasc frecvent si 10 pui, nu numai 8!). Sa nu uitam ca si acesti pui se vor inmulti la randul lor, sporind in cel mai scurt timp cu mii si mii de noi exemplare numarul de animale de pe strada.
Acest program contribuie la stoparea inmultirii necontrolate a animalelor. O femela poate da nastere pana la opt-zece pui anual, pana la sfarsitul vietii. Daca este destul de norocoasa incat sa traiasca pe strada 5 ani, poate aduce pe lume inca 40-50 de caini ai strazii. Daca avem 500 de femele pe strada, in 5 ani ele pot da nastere la 20.000-25.000 de pui, care la randul lor vor da nastere altor pui!
Multi gandesc ca toate animalele fara stapan sunt nascute pe strada si ca este ceva in neregula cu ele. Insa de multe ori aceste animale fara stapan provin din casele oamenilor, fiind puii animalelor de companie care s-au imperecheat accidental sau cu stiinta stapanilor. Acesti pui nedoriti ajung invariabil in strada, abandonati in cutii, pungi, saci, prosoape pe la scarile de bloc, la gurile de metrou, in fata cabinetelor veterinare, in parcuri circulate; parte din acestia supravietuiesc, cresc si se inmultesc. O alta practica (des intalnita la posesorii de motani) este eliberarea masculilor pe timpul noptii pentru plimbari nocturne. Din pacate stapanii nu se gandesc ca masculii, caini sau motani, sunt si tatii iresponsabili a multor pui nascuti pe strada!
Realitatea este ca in toata lumea se nasc prea multe animale pentru cate familii adoptive pot exista. De aceea controlul si eliminarea posibilitatii inmultirii haotice este singura metoda prin care putem tine sub control populatia canina si felina, iar numarul animalelor fara stapan poate fi redus in timp.
Din toate aceste motive, va invitam sa sterilizati gratuit unul sau mai multe animalute in cadrul Maratonului Sterilizarilor. Puteti face programarile:
– pentru ziua de sambata, 13 iunie, sunati la Raluca Simion, tel. 0767.808.407
– pentru ziua de duminica – 14 iunie, sunati la Delia Pirvu 0763.626.777
Foarte important: Femelele (catele si pisici) au prioritate! Se participa doar cu programare!
Daca doriti sa ne sprijiniti in acest program, puteti sponsoriza o sterilizare, donand in contul asociatiei cu mentiunea „Pentru sterilizari”. Avem nevoie de ajutorul Dvs. pentru a stopa inmultirea animalelor de pe strada!
GIA – Group Initiative for Animals
CIF – 22002126
CONT IBAN : RO69 BTRL 0640 1205 E803 48XX – Banca Transilvania Sucursala Mariott Bucuresti
Prin acest program dorim totodata sa informam si sa educam posesorii de animale aratandu-le beneficiile reale ale sterilizarii asupra sanatatii animalelor. Pentru ca toti cei care au un animalut in familie isi doresc ca el sa traiasca cat mai mult si sa fie sanatos!
Detalii despre aceasta actiune ca si despre programele GIA pe www.orasulanimalelor.ro
Avantajele sterilizarii / castrarii animalelor:
– este eliminata orice posibilitate de aparitie a cancerului ovarian si a piometrului (infectie a uterului care poate fi fatala)
– este redusa incidenta cancerului mamar in special atunci cand femela este sterilizata inainte de primul ciclu de calduri (care apare la 7-9 luni). Conform statisticilor, aproape 50% din femelele nesterilizate dezvolta cancer mamar.
– este eliminat riscul de cancer testicular si scade incidenta bolilor de prostata.
– sunt eliminate perioadele de calduri si disconfortul creat atat animalelor cat si oamenilor.
– este redus instinctul de marcare a teritoriului, manifestat prin urinat (obicei neplacut mai ales la motani) si dorinta de fuga.
– este demonstrat statistic ca gradul de agresivitate al animalelor este mult redus prin sterilizare.
Va multumim si va asteptam sambata si duminica!
Despre GIA:
Asociatia GIA – Group Initiative for Animals a luat fiinta in mai 2007, membrii fondatori avand in spate ani de experienta in salvarea animalelor fara stapan. Prin activitatile sale, grupul GIA urmareste imbunatatirea calitatii vietii oamenilor si animalelor din Romania, promovand relatia om – mediul inconjurator – animale, bazata pe respectul pentru viata in toate formele ei.
Contact:
GIA – Group Initiative for Animals
Raluca Simion
Tel.: 0767.808.407
Delia Pirvu
Tel.: 0763.626.777
Email: [email protected]
www.gia.org.ro