Oceanele – sursa de crestere economica durabila

  0
  477
  Oceanele – surs? de cre?tere economic? durabil?
  Oceanele – sursă de creştere economică durabilă
  Oceanele – sursa de crestere economica durabila
  Oceanele – sursa de crestere economica durabila

  Doua treimi din planeta noastra sunt acoperite de mari si oceane. Daca sunt gestionate intr-un mod responsabil, marile si oceanele pot oferi surse de alimente, medicamente si energie, protejand in acelasi timp ecosistemele pentru generatiile viitoare. Cu toate acestea, pentru ca acest lucru sa fie realizabil, avem nevoie de mai multe cunostinte referitoare la mari si oceane. Prin urmare, Comisia a prezentat miercuri, 8 mai, un plan de actiune privind inovarea in domeniul “economiei albastre”, cu scopul de a sustine utilizarea durabila a resurselor oceanice si de a favoriza cresterea economica si crearea de noi locuri de munca in Europa.

  Comisia a identificat o serie de provocari care trebuie abordate: cunostintele noastre despre mari si oceane sunt inca limitate, eforturile in domeniul cercetarii maritime ale statelor membre nu sunt coordonate, iar forta de munca a Europei de maine va avea nevoie de mai multi ingineri si oameni de stiinta care sa aplice noile tehnologii in mediul marin.

  Crearea unei harti digitale a intregii suprafete a fundului marilor si oceanelor europene pana in 2020.

  Crearea unei platforme de informare online, care sa fie operationala inainte de sfarsitul anului 2015, privind proiectele de cercetare in domeniul marin din cadrul programului Orizont 2020, precum si privind cercetarea in domeniul marin finantata la nivel national, prin care sa fie impartasite rezultatele proiectelor finalizate. Infiintarea unui forum al intreprinderilor si al stiintei in domeniul economiei albastre, care va implica sectorul privat, oameni de stiinta si ONG-uri si care va contribui la modelarea “economiei albastre” din viitor, prin intermediul sau avand loc un schimb de idei si rezultate. O prima reuniune va avea loc cu ocazia evenimentului “Ziua maritima 2015″ de la Pireu, Grecia.
  Incurajarea actorilor din cercetare, intreprinderi si invatamant sa identifice, inainte de 2016, necesitatile si competentele viitoare ale fortei de munca din sectorul maritim.

  Analizarea posibilitatii ca actorii principali din cercetare, intreprinderi si invatamant sa infiinteze o comunitate de cunoastere si inovare (CCl) pentru economia albastra dupa 2020. CCl-urile, parte a Institutului European de Inovare si Tehnologie (EIT), ar putea stimula inovarea in mai multe moduri, de exemplu prin desfasurarea de programe de educatie si formare, prin consolidarea legaturii dintre cercetare si piata si prin crearea de proiecte de inovare si incubatoare de afaceri.

  Economia maritima sau “albastra” a UE este un domeniu vast, care cuprinde peste 5 milioane de angajati in diverse sectoare precum pescuitul, transportul, biotehnologiile marine si sursele regenerabile de energie offshore.

  Intre 2007 si 2013, Comisia Europeana a contribuit in medie cu 350 milioane EUR pe an la cercetarea marina si maritima, prin intermediul celui de-Al saptelea program-cadru. O cercetare semnificativa in domeniul marin este, de asemenea, realizata prin intermediul programelor statelor membre (aproximativ 300 de milioane EUR pe an in Franta si Germania, de exemplu). “Cresterea economica albastra” reprezinta un “domeniu de interes” in cadrul noului program “Orizont 2020″, cu un buget specific de 145 de milioane EUR alocat perioadei 2014-2015, la care se adauga alte oportunitati in cadrul programului.

  Aproximativ 30% din fundul marilor si oceanelor din jurul Europei nu a fost inca explorat. Aceasta suprafata variaza intre 5% in Golful Biscaya si coasta iberica si peste 40% in Marea Nordului, Marea lonica si partea centrala a Marii Mediterane. O mai buna intelegere a ceea ce se intampla sub nivelul marii va oferi o mai buna cunoastere a resurselor oceanice si o mai buna intelegere a modului in care acestea pot fi utilizate in mod durabil.

  Deficientele in materie de competente sunt deja evidente in sectorul energiei eoliene. In 2012, sectorul eolian offshore a reprezentat 10% din capacitatea eoliana anuala instalata, acest sector oferind, direct si indirect, locuri de munca pentru 58.000 de persoane din intreaga Europa. Se estimeaza ca, pana in 2020, proportia energiei eoliene offshore va ajunge la 30% din capacitatea eoliana anuala instalata. Aceasta inseamna 191.000 de locuri de munca pana in 2020, cifra care va creste la 318.000 pana in 2030. Insa acest sector ar putea, de asemenea, suferi un deficit de competente, care ar putea creste de la 7.000 in prezent pana la 14.000 de echivalente norma intreaga in cazul in care forta de munca viitoare nu va dispune de competente in domeniul intretinerii si productiei, de exemplu.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.