Reciclarea deseurilor menajere este cea mai grava problema a timpului nostru. Gunoistile ilegale apar peste tot la nivel mondial, otravind solul, aprinzandu-se de la sine si cauzand pagube enorme pentru sanatatea umana si mediu.
Ecologisti si arhitectii spanioli au dovedit ca o groapa de gunoi poate fi prietenoasa naturii si au creat CTRV, proiect ecologic cu un consum redus de energie, destinat prelucrarii si reciclarii deseurilor.
Aceste cercuri colorate „verzi” din fotografie sunt nimic altceva decat capace de containere, care stocheaza deseuri. Este un depozit de deseuri!
In loc de a crea un nou depozit de deseuri, ocupand pentru ele teritorii imense, biroul de arhitectura Batlle i Roig a transformat depozitul de deseuri existent in municipiul Vacarisses, Spania, intr-o adevarata intreprindere ecologica pentru depozitarea in conditii de siguranta si prelucrarea diverselor deseuri. Avantajul incontestabil al acestui proiect este designul sau ecologic!
Dandu-si seama ca cantitatea de gunoi la depozit de deseuri a atins exponentii critice, administratia a atras ecologistii si designerii pentru a optimiza spatiul deja alocat pentru deseuri, facand depozitarea lor mai sigura. Gunoiul a fost plasat in containere subterane speciale, instalate pe teritoriul gunoistii in stricta conformitate cu planul adoptat.
Deasupra containere sunt inchise cu capace rotunde pe care creste gazon cu diverse plante sau este amenajat pietris multicolor. Aceasta abordare a permis gunoistii sa se integreze in mod organic in peisajul din jur. Si cu siguranta depozitul va aduce nu mai putine foloase pentru mediu decat, de exemplu, un zgarie-nori din China cu o parcare subterana.
Proiectul CTRV in afara de destinatia ecologica, mai este si eficient energetic. Apa necesara este obtinuta prin intermediul unor dispozitive speciale pentru colectarea apei de ploaie, iar biogazului produs in rezultatul prelucrarii deseurilor furnizeaza energie electrica la acest obiect. Energia electrica generata asigura iluminatul depozitului. Astfel, productia este ciclica, nu are nevoie de investitii de capital din afara si economiseste resurse.
Eco proiect unic Batlle i Roig a fost evaluat la Festivalul Mondial de Arhitectura
(WAF) in 2011 la categoria Productie, energie si reciclarea deseurilor si a devenit un exemplu perfect de cum ar trebui sa eliminam deseurile!