OMS declara pandemie de gripa porcina

0
502

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care si-a reunit ieri comitetul de experti pentru a analiza situatia gripei porcine, a ridicat nivelul de alerta pandemica la 6, relateaza AFP.gripa-porcina
OMS a vrut ca, inainte sa faca anuntul, sa se asigure ca toate cele 193 de tari membre sunt bine pregatite pentru a evita o panica generalizata, care ar fi, potrivit organizatiei, nejustificata. „Nu vrem ca oamenii sa intre in panica”, a explicat Keiji Fukuda, argumentand ca „trecerea la nivelul 6 inseamna ca propagarea virusului continua, dar nu ca a crescut gravitatea bolii”.
Aceasta problema a gravitatii afectiunii a generat dezbateri in organizatie. Sistemul sau de alerta pandemica, gandit pentru formele de gripa cele mai ucigatoare din secolul trecut, s-a dovedit nepotrivit in cazul acestui virus, care este nou, dar destul de putin virulent. Virusul are o rata a mortalitatii aproape echivalenta cu cea a gripei sezoniere – 0,1%, in afara de Mexic, unde 0,4% dintre pacienti au decedat.
La presiunea membrilor sai, OMS a incercat sa integreze in sistemul sau criteriul gravitatii, dar pare sa fi renuntat in cele din urma. „Este foarte dificil de facut un anunt global cu privire la severitatea virusului”, in conditiile in care impactul sau este diferit de la o tara la alta, a explicat ieri un purtator de cuvant al organizatiei, adaugand ca „este posibil ca expertii sa nu se pronunte in privinta gravitatii pentru moment”.
In schimb, daca virusul ar suferi mutatii si s-ar combina cu o tulpina mai puternica, asa cum se teme OMS, organizatia ar putea fi nevoita sa isi reevalueze pozitia.

Sursa: Gazeta de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.