OMS: „Poluarea, cauza a declansarii cancerului pulmonar”

0
484
OMS:
OMS: "Poluarea, cauză a declanşării cancerului pulmonar"
OMS: "Poluarea, cauza a declansarii cancerului pulmonar"
OMS: „Poluarea, cauza a declansarii cancerului pulmonar”

Potrivit unui studiu al OMS, poluarea aerului este inclusa in aceeasi categorie de risc precum fumatul, expunerea la radiatii ultraviolete sau la plutoniu.

Organizatia Mondiala a Sanatatii clasifica, in premiera, poluarea aerului drept una dintre cauzele declansarii cancerului pulmonar.

Un studiu al Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului, care apartine de Organizatia Mondiala a Sanatatii, arata ca daca pana acum poluarea cauzata de masini, centrale de producere a energiei, activitati agricole sau industriale precum si de combustibilii solizi folositi la incalzirea locuintelor, era asociata afectiunilor pulmonare sau cardiace, dovezi recente arata ca aceasta provoaca si cancer.

Studiul include poluarea aerului in aceeasi categorie de risc precum fumatul, expunerea la radiatii ultraviolete sau la plutoniu.

Aerul pe care il inspiram e poluat de o combinatie de substante cauzatoare de cancer, arata documentul, iar peste 220 de mii de decese cauzate de cancerul pulmonar sunt puse acum pe seama poluarii aerului.

Mai mult de jumatate din aceste cazuri au fost identificate in Asia, dar problema e considerata a fi una globala, iar Europa nu este ocolita.

Problemele de poluare a aerului au fost subliniate in aceasta saptamana o data cu prezentarea de Agentia Europeana de Mediu a Raportului cu privire la calitatea aerului in 2013.

Comisarul pentru mediu, Janez Potocnik, a atras atentia ca poluarea este pe primul loc printre cauzele deceselor asociate mediului, fiind doar in 2010 motivul a 400 de mii de morti.

„E un cost enorm in termeni de sanatate a populatiei, dar si din perspectiva economica. 100 de milioane de zile de munca pierdute anual inseamna o diminuare in productivitate in valoare de circa 15 miliarde de euro.

„Proasta calitate a aerului majoreaza cu 4 miliarde de euro factura europeana pentru servicii”, a declarat Janez Potocnik.

Datele prezentate in aceasta saptamana de Agentia Europeana de Mediu arata ca principala cauza a poluarii aerului in Romania este furnizarea si consumul de energie.

Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca noile date care asociaza poluarea aerului producerii cancerului pulmonar ar trebui sa determine guvernele lumii sa ia masuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.