Delegati din 176 de state studiaza la Seul modalitati pentru a mari pretul la tutun, intentie motivata de dorinta de reduce consumul de tigari la nivel mondial, unul dintre principalele obiective ale Conferintei ministeriale a statelor parti in Conventia cadru a OMS privind lupta anti-tutun (FCTC), relateaza marti agentia EFE.
Presedintele FCTC, Ricardo Varela, considera ‘foarte importante’ efectele favorabile pe care o eventuala crestere a pretului la tutun le-ar avea asupra sanatatii populatiei. ‘Atunci cand cresc impozitele pe tigari, pentru oameni devine mai greu sa le achizitioneze, iar pentru tineri acestea devin inca si mai costisitoare’, explica el, subliniind ca ‘scopul principal este ca tinerii sa nu inceapa sa fumeze, majoritatea oamenilor dobandind acest obicei intre varsta de 14 si 20 de ani’.
Dar deciziile ce se adopta in aceste zile la Seul nu sunt obligatorii, ci vor face parte dintr-un ‘manual de bune practici pentru combaterea fumatului’ in tarile membre, care le vor aplica in mod voluntar. Singura masura obligatorie este protocolul international de lupta impotriva contrabandei cu tutun, adoptat luni.
Pe de alta parte, presedintele FCTC a avertizat ca, in timp ce ‘in tarile dezvoltate se fumeaza tot mai putin, in cele emergente tendinta este una opusa’, astfel ca, la nivel global, numarul persoanelor dependente de tutun este in crestere.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), la ora actuala in lume sunt peste 1,2 miliarde de fumatori, cifra ce reprezinta o treime din populatia cu varsta de peste 15 ani, acest viciu provocand in fiecare an moartea a circa 1,2 milioane de persoane.