Omul de afaceri Gheorghe Ceteras, retinut in dosarul privind retrocedarea a 5.000 hectare de padure
Doina Pană: Brașov și Sibiu conduc în topul județelor cu transporturi ilegale de material lemnos
Omul de afaceri Gheorghe Ceteras, retinut in dosarul privind retrocedarea a 5.000 hectare de padure
Omul de afaceri Gheorghe Ceteras, retinut in dosarul privind retrocedarea a 5.000 hectare de padure

Omul de afaceri buzoian Gheorghe Ceteras, acuzat de cumparare de influenta si dare de mita intr-un dosar privind retrocedarea a 5.000 de hectare de padure, a fost retinut, miercuri seara, de catre procurorii DNA, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Avocatul lui Gheorghe Ceteras, Catalin Dancu, a declarat, miercuri seara, ca in urma audierilor de la DNA Ploiesti clientul sau a fost retinut. Dancu a sustinut nevinovatia lui Gheorghe Ceteras, afirmand ca nu exista probe care sa indice faptul ca acesta ar fi dat mita peste doua milioane de euro, asa cum sustin procurorii, si ca clientul sau a intrat in mod legal in posesia celor peste 5.000 de hectare de padure.

“Avem toate documentele ce atesta legalitatea procedurilor de retrocedare. Nu sunt plati cash fata de nimeni, toate platile in cadrul tranzactiilor au fost facute prin banci. Nu cred in ce se spune aici vis-a vis de modul in care s-a dat hotararea judecatoreasca (n.r – de retrocedare) (…). Am cerut in mod clar sa ni se arate probe in legatura cu milioanele de care se vorbeste cu atata nonsalanta”, a afirmat Catalin Dancu.

Acesta a spus ca nu stie cine este denuntatorul din acest dosar si ca clientul sau nu a dat niciun ban pentru a primi cele 5.000 de hectare de padure.

Intrebat cati bani a platit Ceteras pentru drepturile litigioase asupra celor 5.000 de hectare de padure, avocatul Dancu a raspuns ca suma platita a fost de 4,8 milioane de euro si ca exista documente care atesta legalitatea acestei tranzactii.

Aparatorul lui Ceteras a precizat ca a depus o plangere impotriva ordonantei de retinere a clientului sau, plangere despre care a spus ca a fost inaintata prim-procurorului DNA Ploiesti.

Surse apropiate anchetei spun ca urmeaza sa fie retinute alte trei persoane cercetate in acest dosar, intre care fostul prefect de Buzau Paul Beganu, singurul care a parasit sediul DNA Ploiesti fiind judecatorul Neculae Toader.

Fostul prefect de Buzau Paul Beganu, omul de afaceri Gheorghe Ceteras, un judecator, un avocat si un angajat al Romsilva au fost pusi sub urmarire penala de procurorii DNA intr-un dosar privind retrocedarea a peste 5.000 de hectare de padure, prejudiciul depasind 21 de milioane de euro.

Procurorii DNA i-au pus sub urmarire pe Paul Beganu, prefect al judetului Buzau in perioada 2009 – 2012, in prezent comisar al Garzii de Mediu Buzau, pe omul de afaceri Gheorghe Ceteras, pe judecatorul Neculae Toader, membru in Colegiul de conducere al Judecatoriei Patarlagele, din Buzau, pe avocatul Mihail Cosmin Vasile si pe un angajat al Romsilva, Ion Irimia.

Potrivit procurorilor, procesul de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unei suprafete de 5.134 hectare de teren forestier (situate pe raza comunei Gura Teghii, judetul Buzau) in favoarea SC Forestiera Ardeleana SRL a fost nelegal, cauzand un prejudiciu de 89.787.721 de lei (echivalentul a 21,7 milioane euro) in dauna statului.

Concret, Gheorghe Ceteras, cumparatorul unor drepturi litigioase de la un mostenitor al unei presupuse persoane indrituite la retrocedare, in cursul anului 2010, impreuna cu mostenitorul si avocatul Mihail Cosmin Vasile s-au inteles sa obtina, in conditii de nelegalitate, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de 5.134,29 hectare de teren forestier care apartinuse Societatii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestiera, in numele nou infiintatei SC Forestiera Ardeleana SRL administrata de mostenitor, societate care avea ca obiect principal de activitate silvicultura, exploatarea forestiera si servicii anexe, scopul declarat fiind “redobandirea patrimoniului Societatii Anonima Ardeleana pentru Industrie Forestiera”.

In acest scop, Ceteras i-a remis suma de 1.000.000 euro, in doua transe, lui Ion Irimia, angajat in cadrul Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, care avea influenta asupra lui Beganu, si altor functionari din cadrul regiei, pentru a-i determina sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intra in indatoririle lor de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri, toate referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului de 5.132,29 ha revendicat de SC Forestiera Ardeleana SRL, punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate.

In acelasi scop, Ceteras i-a remis suma de 1.000.000 de euro prefectului judetului Buzau Paul Beganu. In schimb, Beganu, in perioada ianuarie 2011, a falsificat o adresa si a determinat o persoana sa falsifice o alta adresa, astfel incat Ceteras sa fie repus in termenul legal de a contesta hotararile emise de comisiile locale in anul 2006, invocand faptul ca mostenitorii nu au primit raspuns la contestatiile formulate. Aceasta, in conditiile in care, in perioada 2006 – 2011, procesul de revendicare a terenurilor in cauza nu a mai suferit alte modificari, ramanand la nivelul respingerii solicitarilor.

Ca urmare, in anul 2011, Ceteras a depus plangere la Judecatoria Patarlagele. El i-a remis apoi suma de 250.000 euro judecatorului Neculae Toader, din cadrul Judecatoriei Patarlagele, pentru a pronunta o solutie favorabila acestuia. In schimb, magistratul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 5132,29 ha padure (din care suprafata de 2.830,65 ha se afla la momentul pronuntarii hotararii judecatoresti in proprietatea statului), in favoarea lui Gheorghe Ceteras, cumparator al drepturilor litigioase de la SC Forestiera Ardeleana SRL. Aceasta, in conditiile in care aceasta societate nu detinea in mod legal calitatea de titular al dreptului de reconstituire a dreptului de proprietate si nici nu s-a facut dovada ca societatea este continuatoarea sau succesoarea in drepturi a Societatii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestiera.

Judecatorul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru intreaga suprafata avuta in proprietate de Societatea Anonima Ardeleana pentru Industrie Forestiera, chiar daca nu toti actionarii Societatii Anonime au inteles sa se constituie in asa zisa noua forma asociativa, cauzand statului, in aceasta modalitate, un prejudiciu in suma de 89.787.721 de lei (echivalentul a 21,7 milioane euro).

Desi sentinta judecatoreasca putea fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, obligatie in sarcina reprezentantilor celor doua comisii (comisia locala Gura Teghii si a comisia judeteana de aplicare a legilor fondului funciar), actul procedural nu a fost formulat, sens in care a devenit irevocabila prin nerecurare. De asemenea, desi Directia Silvica Buzau a solicitat prin adresa nr. 855/13.04.2011 Institutiei Prefectului Judetului Buzau, Comisiei Judetene Buzau si Comisei Locale Gura Teghii promovarea unui recurs, motivat de nelegalitatea solutiei date prin sentinta civila nr. 706/12.04.2011, acesta nu a fost formulat, mai noteaza procurorii.

Judecatorul Neculae Toader a plecat de la sediul DNA Ploiesti, unde a fost audiat de catre procurori cateva ore, el parasind zona impreuna cu avocata sa fara ca vreunul dintre ei sa faca declaratii in legatura cu acest caz.

Potrivit procurorilor DNA, omul de afaceri Gheorghe Ceteras este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, cumparare de influenta si trei infractiuni de dare de mita, fostul prefect de Buzau Paul Beganu este acuzat de luare de mita, abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, instigare la savarsirea infractiunii de fals intelectual si instigare la dare de mita, judecatorul Toader Neculae, de la Judecatoria Patarlagele,este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, avocatul Mihal Cosmin Vasile este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la dare de mita, iar Ion Irimia, angajat al Regiei Nationale a Padurilor Romsilva este acuzat de trafic de influenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here