In calitate de partener european, Norvegia si tarile din Aria Europeana de Liber Schimb (AELS) joaca un rol important in dezvoltarea economica si sociala in Europa. De aceea, la momentul extinderii UE cu 10 noi state membre in 2004, au fost infiintate Granturile SEE si cele Norvegiene.
In perioada 2004-2009, 1,3 miliarde euro au fost puse la dispozitie pentru finantare de proiecte din 12 state beneficiare din Europa Centrala si de Est, plus Spania, Portugalia si Grecia. Intre 2007-2009 Romania a beneficiat de aproape 100 milioane de euro prin Granturile SEE si Norvegiene. Aceasta perioada de finantare s-a incheiat si a fost deschisa o noua perioada de finantare in 2009.
Granturile SEE (Mecanismul Financiar SEE) reprezinta o schema de finantare care include contributii din toate tarile AELS: Norvegia, Islanda si Liechtenstein. Aceste fonduri nerambursabile au rolul de a reduce disparitatile economice si sociale dintre tarile europene si de a intari cooperarea dintre Norvegia, Islanda, Liechenstein si Romania in numeroase domenii.
Directia SEE din cadrul Ministerului Fondurilor Europene a fost desemnata sa coordoneze si sa raspunda la nivel national de implementarea Mecansimului Financiar SEE 2009-2014. Pentru urmarirea si sprijinirea implementarii Mecanismului Finanicar s-a constituit un Comitet de monitorizare compus din reprezentanti ai ministerelor si autoritatilor relevante, ai societatii civile si partenerilor sociali.
In acest context, Directia SEE a demarat procedura de stabilire a acestui comitet, in conformitate cu principiul parteneriatului, prin Ordinul de Ministru nr.650/2012 fiind nominalizate institutiile membre inclusiv un ONG cu activitate in domeniul protectiei mediului.
Organizatiile interesate sunt invitate sa transmita scrisorile de intentie privind participarea ca membru in Comitetul de monitorizare pana la data de 20 iunie 2013.
Pentru mai multe detalii despre procedura de selectie click aici.