ONU: Japonia a subestimat riscul unui tsunami la Fukushima

ONU: Japonia a subestimat riscul unui tsunami la Fukushima

Agentia ONU pentru energie atomica (AIEA) sustine Japonia ca a subestimat riscul ca un tsunami sa loveasca una dintre centralele sale nucleare, dar a apreciat faptul ca reactia la criza nucleara din 11 martie a fost „exemplara”.

Expertii ONU, care au petrecut o saptamana in Japonia, studiaza in prezent cauzele topirii barelor de combustibil la centrala Fukushima I, de pe coasta Pacificului.
AIEA a intocmit un raport privind criza nucleara, care va fi prezentat la reuniunea internationala de la Viena, la finele acestei luni, relateaza BBC. O varianta a raportului a fost oferita guvernului nipon.

Echipa ONU a fost condusa de britanicul Mike Weightman si include experti din Franta, Rusia, China si Statele Unite.
Specialistii considera ca Japonia nu s-a pregatit pentru riscul ca valurile seismice sa treaca peste zidul de siguranta de 5,7 metri si sa distruga generatoarele de rezerva ale centralei. „Cei care constuiesc centrale nucleare si operatorii ar trebui sa evalueze cat mai bine lucrurile si sa asigure protectie impotriva riscurilor dezastrelor naturale”, se spune in raportul AIEA.
In Japonia, exista numeroase voci care critica faptul ca Agentia pentru Securitate Nucleara din Tokyo este parte a ministerului Industriei, care promoveaza energia atomica.

Centrala atomica de la Fukushima a fost grav avariata in urma cutremurului si a tsunami-ului din 11 martie, in urma carora peste 15.000 de oameni au fost ucisi iar peste 8000 sunt dati disparuti.

Premierul nipon Naoto Kan, devenit extrem de nepopular in urma crizei provocate de seismul din martie, si-a reafirmat azi refuzul de a demisiona, inaintea motiunii de neincredere asteptata in Parlament, transmite Agerpres. El a insistat ca vrea sa rezolve criza nucleara cu care se confrunta Japonia, cea mai grava din ultimii 25 de ani, la nivel mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *