ONU se pregateste pentru lipsa unui acord post Kyoto

Noul document lansat de ONU detaliaza pentru prima data ce se va intampla in cazul in care nu va exista un succesor al Protocolului de la Kyoto, care expira in 2012.ONU-Kyoto

Tarile implicate in Protocolul de la Kyoto au cerut, in luna iunie, secretariatului de clima de la ONU sa ia in considerare mai multe optiuni legale pentru a evita lipsa unui contract politic. Pentru a se incheia un nou contract, 143 de tari trebuie sa-si dea acordul, adica trei parti din totalul tarilor angajate in Protocol.

Totusi, o noua intelegere pare sa fie la cateva luni sau ani distanta, iar implementarea se poate face numai dupa ratificarea acordului de catre parlamentele natiunilor implicate.

“Mai mult ca sigur vor exista implicatii domestice in ratificare, corpurile legislative, un proces ce va dura. O intarziere prea mare, care sa depaseasca termenul de 1 ianuarie 2013, va duce la aparitia unui gol intre sfarsitul primului acord si inceputul celui de-al doilea”, arata documentul ONU, citat de Reuters.

Printre metodele legale ce ar putea rezolva situatia se afla si reducerea numarului tarilor care ar trebui sa fie de acord cu semnarea noului document sau extinderea Protocolului de la Kyoto pana in 2013 sau 2014.

Cu atat de putin timp ramas pentru a semnat un nou acord de diminuare a poluarii, atentia s-a indreptat catre solutiile locale de a micsora consumul sau de a folosi energia regenerabila.

ONU se afla in cel de-al treilea an de negocieri pentru un nou acord, dupa ce a fost ratat termenul limita din decembrie 2009, de la summitul din Copenhaga, cand perspectiva unei noi intelegeri globale a fost amanata pentru summitul din noiembrie, de la Cancun.

Daca pana la sfarsitul lui 2012 nu va exista un nou document, atunci tot ce a stat la baza Protocolului de la Kyoto este nesigur.

Sursa: Intact News

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,355FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente