Clima prea calda duce la inmultirea marmotelor

Verile mai lungi provocate de incalzirea globala au marit considerabil numarul marmotelor nord-americane inainte ca acestea sa intre in hibernare, astfel ca sansele lor de supravietuire vor creste simtitor, se arata intr-un studiu publicat, pe 21 iulie, in revista Nature.marmote

Marmotele cu burta galbena (Marmota flaviventris), care traiesc la 3.000 de metri altitudine in Muntii Stancosi din Colorado, erau adaptate la o vara scurta, care era urmata de o iarna mai lunga.

“Marmotele sunt active doar patru sau cinci luni pe an. In aceste luni sunt foarte ocupate, pentru ca trebuie sa manance ca sa ia in greutate (…) sa faca pui si sa se pregateasca din nou de hibernare”, a explicat Arpat Ozgul, principalul autor al studiului, citat de AFP.

“De cand verile au devenit mai lungi, marmotele au avut mai mult timp pentru a face toate astea si pentru a creste inainte de iarna urmatoare, asa ca au mai multe sanse sa supravietuiasca”, a adaugat Ozgul.

Cu ajutorul altor cercetatori de la mai multe institutii britanice si americane, Ozgul a strans toate datele privitoare la evolutia individuala si colectiva a marmotelor cu burta galbena pe parcursul a 30 de ani (1976-2008).

Masa medie a unei marmote adulte era, in prima jumatate a acestei perioade, de 3,094 kg, insa in cea de-a doua jumatate a ajuns la 3,433 kg.

Fiind aproape stabila in perioada 1976-2001, populatia de 60 de marmote a avut parte de o crestere constanta de 14,2 marmote pe an intre 2001 si 2008.

“Marmotele mai grele supravietuiesc si se reproduc acum mai bine decat inainte, ceea ce a dus la cresterea rapida” a numarului lor in ultimii ani, au precizat cercetatorii, reamintind faptul ca marmota pierde 40% din greutate in perioada de hibernare.

“Marmotele au oferit un nou exemplu privitor la felul in care schimbarile climatice pot afecta natura”, a evidentiat si Tim Coulson, unul dintre participantii la studiu.

Pe termen lung insa, o frecventa sporita a verilor lungi si secetoase va antrena o scadere a ratei cresterii si o majorare a ratei mortalitatii, au mai avertizat cercetatorii.

Sursa: Intact News

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente