Oradea, primul oras care a scapat de cainii maidanezi

Oradea poate un fi un model pentru gestionarea problemei cainilor fara stapan. Cheia succesului a fost sterilizarea si colaborarea cu primaria. Asociatia SOS Dogs a conceput in 2003 un proiect pentru zece ani menit sa reduca numarul maidanezilor. In doar cinci ani au reusit sa reduca numarul acestora de la 4.000 la numai 400.fara caini

Asociatia SOS Dogs din Oradea a inceput in 2003 un program prin care a reusit pana in 2008 sa reduca numarul maidanezilor din oras. Carol Lazar, directorul SOS Dogs a explicat jurnalistilor de la Romania Libera in ce a constat acest proiect de succes: sterilizarea gratuita a tuturor cainilor din orasul bihorean – maidanezi sau cu stapan, incurajarea adoptiilor de caini vagabonzi, redactarea unei brosuri speciale pe acest subiect si discutarea acesteia in scoli, la orele de dirigentie.

Asociatia a avut un sponsor britanic, teren de la primarie si 15% din cheltuieli suportate de dministratia locala si astfel a pus la punct reteta succesului: un adapost cu 300 de locuri, cinci medici veterinari, 10.000 de euro pe luna care includ de la salarii pana la costul sterilizarilor – in medie, 17 euro operatia – si circa 4.000 de caini dati spre adoptie. Deoarece lucrurile au mers atat de bine la Oradea, SOS Dogs a extins actiunile sale in intregul judet. Sterilizarea cainilor cu sau fara stapan este o prevedere a legii Marinescu care mai are nevoie de vot in Camera Deputatilor. In absenta legii, SOS Dogs a reusit sa isi duca la bun sfarsit proiectul, insa sustine ca este nevoie de acest cadru legislativ.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *