Orasele ecologice nu isi vor mai lasa locuitorii sa se ingrase

Obezitatea egaleaza in gravitate incalzirea globala intre amenin-tarile la adresa Marii Britanii, considera ministrul Sanatatii, Alan Johnson, care a propus reconfigurarea centrelor urbane, incat acestea sa nu mai permita ingrasarea excesiva a locuitorilor si sa promoveze un mod de viata sanatos.

Potrivit The Guardian, ministrul vrea sa-si convinga colegii de Cabinet ca numai in acest fel Regatul Unit poate spera sa evite implinirea unei previziuni sumbre dintr-un raport guvernamental, potrivit careia britanicii vor deveni un popor de obezi in doua generatii.

Luna trecuta, un colectiv stiintific aflat sub tutela Departamentului pentru Inovatie, Universitati si Aptitudini a elaborat un raport care arata ca, in 2050, 60% dintre barbatii si 40% dintre femeile din Marea Britanie vor fi obezi, la fel ca 25% dintre copiii lor. In aceste conditii, Johnson a propus construirea de orase sau reconfigurarea celor prezente, pentru ca obezitatea sa nu mai fie stimulata.

Cantarul va deveni un soi de Big Brother atotprezent in aceste localitati, iar copiii de la scoala primara in sus vor fi cantariti regulat, pentru a li se va calcula indicele masei corporale pe masura ce cresc in inaltime. Strazile vor avea mai multe benzi pentru bicilisti si rute sigure pentru pietoni, incat parintii sa isi poata lasa copii sa vina si sa plece de la scoala pe jos.

Numarul de parcuri si suprafata acestora vor fi sporite, iar salile de sport vor avea prioritate in a fi deschise pe arterele principale din centrul urbei, nu la periferii. La scoala, cursurile de alimentatie sanatoasa si de gatit vor deveni obligatorii, in timp ce se va insista mai mult pe practicarea sporturilor de la varste mici si pe ferirea copiilor de tentatia localurilor de tip fast-food.

Asigurarile de sanatate, amenintate

In lipsa construirii acestor orase antiobezitate, sistemul de asigurari de sanatate din Marea Britanie, si asa confruntat cu multe probleme, risca fali-mentul. Costul obezitatii se ridica acum la circa un miliard de lire sterline anual, dar in 2050 ar putea ajunge la patru miliarde. Saptamana trecuta, Fondul Mondial pentru Cercetarea Cancerului (http://www.wcrf.org/) a elaborat un raport-sinteza din analizarea a peste 7.000 de studii privind cauzele acestei maladii. Expertii au concluzionat ca supraponderabilitatea si obe-zitatea sunt cauze ale cancerului la fel de grave precum consumul excesiv de alcool. Aceste concluzii l-au determinat pe ministrul Alan Johnson sa grabeasca anuntul proiectului sau de reconfigurare a oraselor, avertizand ca, in lipsa unei strategii pe termen lung, obezitatea ar putea aduce costuri insuportabile pentru sistemul de sanatate publica.

„Trebuie sa gasim cai de a imbunatati mediul de viata, de a face mai mult pentru ca activitatea fizica sa devina o parte normala a vietii de zi cu zi”. ALAN JOHNSON (ministrul britanic al Sanatatii)

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *