Array

Orasul Nantes din Franta este Capitala Verde a Europei in anul 2013

Orasul Nantes din Franta este Capitala Verde a Europei in anul 2013

In cursul unei ceremonii desfasurate joi la Bruxelles, Nantes, al saselea cel mai mare oras din Franta, a preluat titlul de „Capitala verde a Europei” de la orasul spaniol Vitoria-Gasteiz. Nantes a primit titlul de capitala verde a Europei pentru anul 2013 in urma unei competitii intense desfasurate in 2010 la nivel european.

0 0 Comenteaza

Nantes, Capitala Verde a Europei in 2013
Foto: labecedaire.fr
„Felicit orasul Nantes pentru primirea titlului de Capitala verde a Europei in anul 2013, un titlu care aduce cu sine si o mare responsabilitate. Premiul recompenseaza cele mai bune practici in materie de mediu, inclusiv in ceea ce priveste contributia locala la transportul sustenabil si utilizarea solurilor, spatiile verzi urbane, consumul de apa, precum si lupta impotriva schimbarilor climatice globale”, a declarat comisarul Potočnik.

Nantes detine multe recomandari „verzi” care au contribuit la castigarea titlului. De exemplu:

Toti locuitorii din Nantes se afla la mai putin de 300 de metri de o zona verde

Exista 57 m² de spatiu verde per persoana

Exista 100.000 de arbori in oras

15% dintre locuitori folosesc zilnic mijloacele de transport in comun

Nantes are un plan de actiune ambitios privind clima, care vizeaza reducerea emisiilor de CO2 cu 30% pe cap de locuitor pana in 2020, comparativ cu nivelul din 2003

60% din suprafata orasului Nantes este fie teren agricol, fie spatiu verde

Orasul are patru situri Natura 2000 si 33 de zone naturale care prezinta interes din punctul de vedere al florei, al faunei si al ecologiei.

Nantes a creat de asemenea o expozitie itineranta: Aéroflorale II. Expozitia, care va trece printr-o serie de orase europene pe parcursul anului 2013, cuprinde un spectacol intitulat „expeditie vegetala”, care va ilustra contributia orasului Nantes la cele mai bune practici in materie de mediu si va face cunoscut premiul „Capitala verde a Europei”, prin experimente de biologie si descoperiri. Expozitia Aéroflorale va ajunge la Bruxelles in mai 2013.

Totodata, Nantes a stabilit un bogat calendar de evenimente, prin care va face cunoscute lumii experientele sale si va sarbatori realizarile orasului. Calendarul include Al cincilea forum mondial privind drepturile omului, intitulat „Dezvoltarea durabila si drepturile omului: o lupta comuna?” (mai 2013); a zecea editie a Conferintei Ecocity (septembrie 2013); si a treia reuniune mondiala a oraselor semnatare ale pactului de la Mexico din cadrul miscarii „Ecocity Builders”.

Premiul „Capitala verde a Europei” se acorda unui oras de avangarda din punctul de vedere al modului de viata urban cu respect pentru mediul inconjurator. Un grup de experti evalueaza orasele pe baza a 12 indicatori de mediu, iar apoi un juriu le evalueaza din punctul de vedere al angajamentului lor fata de atingerea unor obiective constante si ambitioase vizand ameliorarea mediului si facilitarea unei dezvoltari sustenabile, al actiunilor lor de comunicare si al masurii in care pot sa serveasca drept model si sa promoveze cele mai bune practici in alte orase europene. Pe langa oferirea unor exemple de urmat pentru alte orase, acest plus de vizibilitate va contribui la imbunatatirea reputatiei orasului castigator, precum si a atractivitatii acestuia ca destinatie pentru cei interesati sa il viziteze, sa munceasca si sa traiasca acolo.

Din 2010, cand a avut loc prima editie a competitiei, cinci orase au primit titlul de Capitala verde a Europei: Titlul a fost castigat pentru intaia oara de Stockholm, apoi de Hamburg in 2011 si Vitoria-Gasteiz, Spania, in 2012; Nantes va ceda titlul orasului Copenhaga in 2014.

Nantes se afla la confluenta raurilor Loara, Erdre si Sèvre, la 55 km de coasta atlantica a Frantei, si este nucleul zonei urbane a Marelui Nantes. Este al saselea cel mai mare oras din Franta metropolitana, avand o populatie de aproximativ 600 000 de locuitori si o suprafata urbana de 534,9 km².

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.rtv.net/orasul-nantes-din-franta-este-capitala-verde-a-europei-in-anul-2013_55663.html#ixzz2Dh40Q8hj

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente