„Roşia Montană îi preocupă pe oameni“
„Rosia Montana ii preocupa pe oameni“

Cum ati ajuns sa faceti un film despre Rosia Montana?

Am facut deja, mai demult, un film despre minerit. De atunci ma preocupa acest subiect. Despre Rosia Montana am citit mult si in ziare, iar in 2009 m-am hotarit sa vin sa vad ce e la fata locului. Am mers acolo, am vorbit cu cei din miscarea de protest, dar si cu cei de la firma… Si m-am hotarit ca trebuie sa fac ceva.

Ati reusit sa redati o imagine echilibrata, obiectiva; cum ati construit filmul?

Exista mai multe probleme legate de proiectul Rosia Montana: de la protectia mediului si partea de patrimoniu la somaj si relatiile interumane, latura sociala… Am incercat sa creez niste module tematice, prezentind punctele controversate pe aceste subiecte. Dar elementul central al filmului il reprezinta oamenii. Cred ca filmul e mai convingator daca eu, ca observator din afara, nu ma pozitionez de o parte sau de alta, nu arat cu degetul intr-o anumita directie, ci il las pe spectator sa-si faca o opinie. Am cautat localnici care sa-si spuna povestea lor, dar si a problemei in ansamblu – de aceea am si renuntat la naratiune, la voice-over.

Cum ati perceput reactia spectatorilor dupa proiectiile de la Sibiu?

Nu m-am asteptat la o reactie atit de clara si de emotionala a publicului. Nu doar la urma, cind a aplaudat minute in sir, ci si in timpul filmului. Si mi s-a confirmat prin asta, inca o data, ca subiectul Rosia Montana ii preocupa pe oameni.

Fabian Daub este regizor. Cel mai recent film al sau este documentarul Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei, care a avut premiera la Astra Film Festival 2012 de la Sibiu, unde a cistigat Premiul special acordat documentarului romanesc. Urmatoarele proiectii vor avea loc in Bucuresti, pe 1 si 2 decembrie, la Muzeul Taranului Roman, si in Cluj, pe 4 si 5 decembrie, la Cinema Victoria, respectiv Casa TIFF.

a consemnat Patricia MIHAIL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here