Elevii din Timisoara ar putea merge sa invete despre animale si mediu la gradina zoologica unde Primaria intentioneaza sa construiasca o cladire multifunctionala. Dascalii de specialitate spun ca un astfel de proiect ar fi util pentru elevi, cu conditia ca cei care fac proiectul sa aiba in vedere si orarul copiilor, precum si transportul. O alta problema ar putea fi legata de starea mediocra in care se afla gradina zoologica din Timisoara, la mai putin de un an de la renovare.
Cursuri in natura
Gradina zoologica ar putea fi un spatiu care, pe langa expunerea animalelor, sa poata gazdui si alte activitati. Proiectul de diversificare a activitatilor de la Zoo pe care il propune administratorul prevede construirea unei cladiri in care elevii din Timisoara, dar si din localitatile apropiate ar putea invata mai mult despre animale si natura din materiale de specialitate pe care scolile nu le au.
De asemenea, activitatile extrascolare despre mediu si natura pot fi programate in parcul Zoo. „Am gandit proiectul plecand de la nevoile de material didactic pe care scolile nu il au, dar si pentru ca in activitatile pe care le-am avut in colaborare cu cateva scoli ni s-a cerut un spatiu, pe care nu il avem. Astfel de initiative au venit de la profesori din Sag, Jimbolia si Dumbravita”, a spus administratorul Zoo, Mihaita Afrenie.
Idee buna, dar aplicarea e dificila
Profesorii de biologie spun ca o sala destinata orelor de specialitate la Zoo ar fi binevenita, mai ales ca orele aplicate sunt pe placul copiilor, avantajul principal fiind faptul ca cei mici pot vedea animalele de aproape. Cu toate acestea sunt si probleme de organizare care trebuie avute in vedere.
„Ideea e foarte buna, dar sa nu uitam ca trebuie avut in vedere orarul copiilor si posibilitatile de deplasare. Nevoia orelor aplicate este destul de mare, iar un spatiu in acest sens la Zoo suna bine, depinde insa ce perspectiva asupra continuarii proiectului exista. In plus, ar trebui sa existe mai multe animale care sa fie obiect de studiu”, a declarat profesoara de biologie de la Liceul CD Loga, Mariea Stefan.
Finantare europeana
Proiectul pentru cladirea noua costa cateva sute de mii de euro, de la investitia in imobil si pana la dotarea cu toate materialele necesare, inclusiv amenajarea unui aquarium, asemanator cu cel din Constanta. Acesta ar urma sa aiba un bazin cu diverse specii de pesti care pot vietuii in acelasi loc, iar pe pereti ar urma sa fie expuse, in acvarii mari, specii de pesti din diferite zone de pe glob.
Banii pentru noul corp de cladire ar putea veni din doua surse, fie fonduri structurale, pentru un obiectiv de interes in domeniul invatamantului si activitati pentru protectia mediului, fie fonduri de la Ministerul Mediului pentru extinderea gradinilor zoologice. Conditia pentru ca acest proiect sa fie aplicat este insa ca alesii locali sa voteze proiectul, astfel incat studiul de fezabilitate si acordul de cofinantare sa poata fi depuse cat mai repede la minister.
Plan
Functiunile cladirii
Aquarium la demisol, deasupra o sala polifunctionala cu arhiva, bibliografie de specialitate, un teatru de vara, unde copii pot sustine ore, hol mare de legatura cu corpul administrativ, la subsol arhiva si spatiu de depozitare pentru materiale, hrana speciala, partea de securitate. Deasupra sediului administrativ vor fi doua camere de cazarea pentru zece copii, cu hol, baie si dus.
Dezinteres
Probleme la ZOO
La gradina zoologica nu exista o harta pentru a stii incotro te indrepti, apa din bazinele broastelor testoase sau este murdara, iar mirosul ingrozitor. Iepurii stau inghesuiti in custi si abia asteapta sa le dea cineva de mancare, iar perimetrul cerbului e plin de noroi. Leii sunt tinuti departe de ochii vizitatorilor, desi reprezentantii Primariei spun ca sunt bine, fara sa si dovedeasca asta.
Sursa: Evenimentul Zilei