Organizatia Greenitiative va participa la Saptamana Energiei Durabile

  0
  368

  tree-planting-go-green-initiative.jpgOrganizatia de mediu Greenitiative va participa la cea de-a treia editie a Saptamanii energiei durabile (European Sustainable Energy Week – EUSEW), principalul eveniment anual dedicat energiei durabile organizat la nivel european, care se va desfasura la Bruxelles in perioada 9 – 13 februarie, sub egida Campaniei Europene pentru Energie Durabila (Sustainable Energy Europe Campaign – SEE).

  Reprezentantii Greenitiative vor participa timp de cinci zile la o serie de evenimente organizate cu ocazia Saptamanii Energiei Durabile, printre care si conferinta The EU energy & climate package – a new „green deal” for Europe, unde oficialii europeni vor dezbate impreuna cu reprezentantii institutiilor tarilor membre, ai sectorului privat si ai celui neguvernamental modalitatile de punere in aplicare Pachetul Legislativ pentru Schimbari Climatice si Energie, adoptat de Parlamentul European in decembrie 2008.

  Prin programul Generatia Energiei Curate (GEC), Asociatia Greenitiative (initiator si organizator) si ROMSIR (sustinator) sunt parteneri oficiali ai Campaniei Europene pentru Energie Durabila. Greenitiative si-a propus sa contribuie prin programul GEC la constientizarea impactului pe care modul actual de generare si consum al energiei il are asupra mediului la nivelul a trei grupuri tinta : (1) elevi si profesori ai Scolii nr. 56 „Jose Marti” din Bucuresti, (2) membrii comunitatii rurale Eselnita, jud. Mehedinti, si (3) membrii grupului Arhiterra, un network interdisciplinar initiat de arhitecti preocupati de materiale si tehnici traditionale de construire in contextul arhitecturii moderne durabile.

  In cadrul proiectului GEC, elevi si profesori de la Scoala 56 au participat la un proiect pilot de ecoeducatie pe tema sustenabilitatii energetice, unul din primele de acest tip din Romania. Au fost abordate subiecte precum incalzirea globala, efectele consumului excesiv de resurse epuizabile, impactul uman asupra mediului, importanta reciclarii deseurilor ca metoda de reducere a consumului energetic si a emisiilor de gaze cu efect de sera, eficienta energetica si sursele regenerabile de energie si legatura dintre folosirea lor si combaterea incalzirii globale. La finalul proiectului, elevii si-au asamblat propria lor jucarie fotovoltaica personalizata pe baza unui kit realizat de artistul belgian Dang, cunoscut pentru instalatii de arta care folosesc celule fotovoltaice.

  In comuna Eselnita (jud. Mehedinti), scopul campaniei a fost diseminarea unor mesaje legate de sustenabilitate energetica atat in randurile autoritatilor locale cat si in randurile copiilor si tinerilor din sat. In vara anului 2008, Greenitiative a sustinut timp de o saptamana in cadrul Scolii Parohiale de Vara un curs de ecoeducatie si sustenabilitate energetica similar cu cel derulat in Bucuresti. In paralel, Greenitiative a sustinut o prezentare in fata Consiliului Local pe tema dezvoltarii durabile si a sustenabilitatii energetice. In cadrul campaniei, Romsir a dotat gradinita comunei cu o instalatie termosolara pentru producerea apei calde menajere.

  Pe parcursul anului 2008, Greenitiative a sustinut doua prezentari in cadrul intalnirilor Arhiterra, despre dezvoltarea durabila a comunei Eselnita si despre case ecologice, promovand cu ajutorul unor mesaje adaptate membrilor Arhiterra ideile de baza ale campaniei: energie regenerabila, eficienta energetica si combaterea incalzirii globale.

  „Mi-a placut sa particip la acest proiect pentru ca a fost diferit fata de ceea ce facem noi de obicei la scoala si pentru ca m-a ajutat sa ma gandesc la niste lucruri care nu imi mai trecusera niciodata prin minte” spune Andrei Nicolae, elev la Scoala 56 „Jose Marti” din Bucuresti. „As vrea ca toti oamenii sa inteleaga cat de important este pentru viitorul nostru sa protejam clima planetei si sa afle ca pot face acest lucru recicland deseurile pentru a economisi energie sau folosind mai putin petrol si mai multa energie solara” a continuat Andrei.

  „Pentru noi, derularea unui proiect de pionierat in domeniul ecoeducatiei pe tema sustenabilitatii energetice a insemnat multa munca dar si ocazia sa realizam un contact direct cu oameni de varste, preocupari si pregatiri diferite, pornind insa de la aceleasi subiecte: impactul pe care il avem asupra mediului prin consumul de energie provenita din arderea combustibilor fosili, cu efecte devastatoare asupra climei Terrei, dar si ce putem face pentru a reduce acest impact prin masuri de eficienta energetica si folosirea surselor regenerabile de energie” declara Felicia Ienculescu-Popovici, director executiv Greenitiative. „Ne bucura interesul si entuziasmul celor implicati in program si avem convingerea ca, impreuna cu Agentia pentru Eficienta Energetica si Protectia Mediului Bucuresti, vom avea ocazia sa extindem acest program in anii urmatori. Desi guvernele Romaniei din ultimii ani au aratat doar un interes formal pentru cauza sustenabilitatii energetice ca masura directa de lupta impotriva schimbarilor climatice, lucrurile stau cu totul altfel la nivel european, unde aceasta chestiune este tratata cu respectul si responsabilitatea cuvenite unei probleme care poate pune in pericol viitorul omenirii” este de parere directorul Greenitiative.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.