Organizatii europene solicita UE sa remodeleze PAC

Asociatia Eco Ruralis – in sprijinul taranilor ecologici si traditionali distribuie urmatorul comunicat de presa in numele comitetului de organizare al Via Campesina Europa.
Eco Ruralis o asociatie de mici agricultori din Romania, care a aplicat pentru aderarea la Via Campesina si suntem de acord in totalitate cu urmatoarele afirmatii, ele reprezentand punctul nostru de vedere pentru calea de urmat in tarile europene si in agricultura romaneasca. Via Campesina este federatia internationala a micilor agricultori.

Conferinta de presa comuna in 21 septembrie in La Hulpe

Subsemnatele organizatii europene si belgiene, toate parte a grupului de 335 de organizatii care au semnat Declaratia Europeana pentru Agricultura si Alimentatie[1] publicata in luna martie, solicita impreuna Ministrilor UE pentru agricultura si comisarului Ciolos, care se intalnesc in La Hulpe pentru a discuta viitorul Politicii Agricole Comune (PAC), sa abordeze definitiv provocarile si cerintele impuse atat consumatorilor, cat si agricultorilor la nivel european si global.

Declaratia Europeana pentru Agricultura si Alimentatie propune 12 principii clare pentru o noua PAC. Cum ar arata o noua PAC bazata pe aceste principii? Care sunt aspectele cheie cu care UE trebuie sa se confrunte?

1. Securitatea alimentara la nivel european si la nivel global: reglementare nu speculatii. Prezenta PAC a fost excesiv modelata de normele comertului international care trateaza produsele agricole ca pe niste simple bunuri de schimb. Aceasta abordare a esuat: insecuritatea alimentara la nivel mondial a continuat sa creasca, iar UE este tot mai dependenta de importuri / exporturi. O noua faza de speculatii alimentare la nivel mondial demonstreaza ca reglementarea este necesara pentru a opri speculatiile privind produsele alimentare pe pietele de marfuri.

Avem nevoie de suveranitate alimentara: PAC trebuie sa se bazeze pe nevoile europene, nu pe normele Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).

UE si tarile terte ar trebui sa acorde prioritate alimentatiei propriilor lor cetateni. Pentru a realiza cu succes acest lucru, propunem o noua abordare a comertului, care combina obligatii si drepturi.
– obligatia de a nu exporta produse la preturi inferioare costurilor de productie ale tarii exportatoare,
– dreptul de a decide sa puna in aplicare tarife in cazul in care pretul produselor importate scade sub costurile de productie ale tarii importatoare.
Acest lucru trebuie sa fie considerat ca o minima conditie pentru realizarea securitatii alimentare in Europa si in tarile terte, care asigura si supravietuirea comunitatilor agricole – un aspect esential, data fiind multifunctionalitatea agriculturii. In Europa, acest lucru ar insemna includerea de tarife pentru furaje, productia carora ar trebui sa fie re-localizata in Europa[2].

2. Veniturile exploatatiilor agricole: preturile echitabile pe primul loc. Cea mai mare parte a veniturilor agricultorilor ar trebui sa fie generate de preturile corecte de pe piata, platite pentru productia agricola si nu din subventii, asa cum este acum cazul. Acesta este un pas necesar pentru a asigura viabilitatea pe termen lung a fermelor mici. Alinierea preturilor UE la cele globale, face imposibil pentru agricultorii europeni sa fie echitabil platiti pentru produsele lor, deoarece costurile de productie europene sunt mai mari decat cele din multe tari terte[3].

Pentru a dobandi preturi agricole corecte si stabile, ar trebui:
– Introdus managementul de aprovizionare si instrumente de reglementare a pietei, pentru a evita excedente sau deficite structurale, declansand volatilitatea preturilor,
– Evitate importurile low-cost (vezi mai sus),
– Inlaturata supra-intensificarea productiei.
Platile directe pe venit[4] ar trebui sa fie orientate spre agricultura durabila la scara redusa, cu accent pe:
– Ferme din zonele mai putin favorizate din cauza costurilor de productie mai mari,

– Ferme de mici dimensiuni, care sunt in imposibilitatea de a produce suficient pentru ca fermierul sa-si poata castiga traiul din vinderea pe piata a produselor, dar al caror rol multifunctional in mediul rural are o contributie importanta.
3. Bunastarea mediului, climatului, animalelor
– Toate fermele trebuie sa respecte standarde care implica utilizarea mai redusa de energie, materii prime chimice si de apa, reducerea emisiilor de carbon, protejarea biodiversitatii si a sanatatii si conformitatea cu standardele
de bunastare a animalelor,

– Ferme care sa respecte standarde semnificativ mai inalte decat cele de mai sus ar trebui sa primeasca plati directe de stimulare,
– Pentru a reduce contributia agriculturii la incalzirea globala, reducerea consumului de energie pe exploatatiile agricole, respectarea mediului si stoparea pierderilor de biodiversitate agricola si salbatica, actualele moduri dominante de productie trebuie schimbate. De exemplu, utilizarea de ingrasaminte pe baza de nitrati ar trebui sa fie redusa prin rotatie, folosind culturi leguminoase. Vitele pentru carne si lapte ar trebui sa fie scoase din nou pe pasuni, ale caror soluri stocheaza carbonul. Agricultura ecologica ar trebui promovata. Ar trebui sa existe sprijin pentru convertirea la sistemele extensive de productie bine gestionate, pentru porci si pasari de curte, de exemplu un hambar cu acces liber sau sisteme de crestere a animalelor in aer liber,
– Este esentiala recastigarea autosuficientei in productia de proteine vegetale; cresterea industriala de animale ar trebui sa fie progresiv abandonata.
Promovarea, utilizarea si productia de agrocombustibili industriali trebuie sa fie oprita. UE ar trebui sa acorde prioritate reducerii transportului si traseelor alimentare lungi in general.

4. Produse alimentare sanatoase de calitate: Cererea pentru produse alimentare locale de calitate, cu valoare nutritiva ridicata, produse in conformitate cu standarde inalte de productie ar putea fi crescuta prin sprijinirea sistemelor de catering cu aprovizionare la nivelul productiei ecologice locale / sezoniere /organice.

5. O politica de dezvoltare rurala este necesara pentru a finaliza aceste masuri. Aceasta ar trebui sa includa urmatoarele prioritati:
– Sisteme de ocuparea fortei de munca rurale: sprijin pentru industriile de prelucrare la scara redusa, suport pentru marketing direct si sisteme alimentare locale si diversificarea economiei locale,
– Dezvoltarea serviciilor rurale publice.

6. Tinerii agricultori. Accesul la terenuri: Masurile europene si nationale sunt necesare pentru a facilita accesul la terenuri a noilor generatii de agricultori. Tratatele UE ar trebui sa fie revizuite in ceea ce priveste politicile terenurilor si a investitiilor straine. Standardele pentru instituirea fermelor ar trebui sa fie reorientate spre fermele durabile de marime mica/mijlocie, care se concentreaza pe comertul local/regional. Curricula in sistemul de invatamant agricol, de asemenea, trebuie sa fie modificata pentru a lua in considerare toate aspectele de mai sus.

7. Lucratorii agricoli: Fiecare Stat Membru ar trebui sa stabileasca un salariu minim in agricultura, inclusiv in Europa Centrala si de Est. Lucratorii agricoli europeni ar trebui sa aiba aceleasi drepturi ca si cei din tara gazda in care sunt rezidenti.

8. Lantul alimentar: Distributia echitabila si transparenta sporita a diferitelor etape ale valorii adaugate de-a lungul lantului alimentar sunt necesare de urgenta. imbunatatirile aduse valorii adaugate de-a lungul lantului alimentar ar aduce beneficii atat pentru agricultori cat si pentru consumatori.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne contactati.

Contacte:
Asociatia Eco Ruralis: Willy Schuster, Vicepresedinte +40 264 599 204, [email protected]: www.ecoruralis.ro
European Coordination Via Campesina: Genevieve Savigny +33625551687, Gerard Choplin 32 (0)473257378
European Attac Network : Aurelie Trouve: + 33 617175087
Food and Water Europe: Gabriella Zanzanaini 32 (0)488 409 662
Africa Europe Faith Justice Network -AEFJN: Christine Fouarge 32 (0)2.234.68.10
MIJARC Europe : Claire Quintin: +33 682 64 90 31
Corporate European Observatory – CEO : Nina Holland 32 (0)2 893 0930
FUGEA: Xavier Delwarte: 32 (0)476 42 39 02
Vredeseilanden : Gert Engelen : 32 (0)497 381 37
SOS Faim: Virginie Pissoot: 32 (0)2 548 06 83
CNCD-11.11.11: Stephane Desgain: 32 (0)475 76 90 61
CRIOC: Philippe Louis 32 (0) 2 547 06 94

NOTE:
1. www.europeanfooddeclaration.org publicata in 16 limbi
2. UE importa intr-adevar 78% din necesarul de furaje cu continut de proteine
3. In special doatorita costurilor mai mari de functionare si servicii…
4. Pentru a suplimenta veniturile din comercializarea produselor agricole, platile directe ar trebui sa fie limitate pe numarul de persoane active la ferma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *