In fanetele de langa orasul Piatra Neamt, au inflorit de curand doua specii de plante tropicale pe cale de disparitie. Florile salbatice nu sunt unice in Moldova, ele infloresc si in Carpatii Orientali sau in Muntii Apuseni.
Doua specii rare de orhidee salbatice infloresc in aceasta perioada in muntii de langa orasul Piatra Neamt. Rude cu orhideele din florarii, cele doua plante salbatice cresc pe pasunile de munte din Moldova.
Cercetatoarea Elvira Gille de la Centrul de Cercetari Biologice „Stejarul” Piatra Neamt spune ca numarul orhideelor salbatice a crescut in ultima vreme pentru ca a disparut poluarea. „Speciile de orhidee salbatice rare sau pe cale de disparitie, care cresc pe pajistile din jurul orasului Piatra Neamt, sunt avantajate de disparitia poluarii si de faptul ca unele fanete au ramas necosite ani la rand”, a declarat, pentru „Adevarul”, Elvira Gille.
Denumite si poroinic
Desi diferite ca forma, culoare si specie, cele doua orhidee, denumite stiintific Orchis morio si Orchis sambucina, sunt cunoscute si sub numele de poroinic. Florile sunt dispuse circular pe partea superioara a unei tije si, prin frumusetea lor, atrag atentia curiosilor care se apropie de ele.
Orhideele salbatice nu sunt unice in tara noastra. Ele infloresc si in alte locuri din tara, dar au nevoie de conditii speciale de mediu, deoarece sunt plante deosebit de sensibile. „In Romania, orhideea salbatica infloreste in fanetele din zona montana din Moldova, dar si in Carpatii Orientali sau in Muntii Apuseni, dar numai in locurile nepoluate”, a precizat cercetatoarea Elvira Gille.
„Medicina populara considera ca bautura preparata din tuberculii de poroinic uscat are proprietati revigorante”, precizeaza profesorul de biologie Ioana Ciobanu. In acest moment insa nici un produs din farmacia traditionala sau naturista nu utilizeaza parti de orhidee salbatica si nici principii active extrase din aceasta planta.
Sursa: Adevarul