Padurea amazoniana a fost cartografiata in amanuntime

Padurea amazoniana a fost cartografiata in amanuntime

La 5.000 m deasupra solului, ecologistul Greg Asner a survolat una din cele mai bogate paduri din lume, distingand mii de culori acolo unde ochiul liber nu vede decat verde. Echipa de oameni de stiinta a obtinut astfel imagini multicolore ale padurii tropicale peruviene, relateaza 7sur7.be.

Ei au luat la bordul micului avion cu care au zburat un aparat numit ‘Lidar’ (Light Detection and Ranging). Aparatul permite detectarea rapida cu ajutorul unui fascicul laser. Laserul a trimis 400.000 de imagini pe secunda, rezultatul fiind o harta a padurii in trei dimensiuni, ale carei detalii sunt impresionante.
Au fost inregistrate culori vii (datorita proprietatilor chimice ale faunei) acolo unde cu ochiul liber s-ar fi putut vedea doar verde. ‘Aceasta tehnologie ne ofera o imagine in 3D a Amazoniei, nemaivazuta pana acum’, spune Asner. ‘Sunt informatii esentiale, care ne vor ajuta sa gestionam aceste sisteme, sa le pastram si sa elaboram politici penrtu a utiliza mai bine bazinul amazonian ca resursa , protejand ceea ce are el ca diversitate biologica’, adauga ecologistul.

Studiul va contribui si la aprecierea felului in care ecosistemul forestier raspunde la seceta – anul 2010 a fost cel mai secetos inregistrat vreodata -, dar si la supravegherea stricta a despaduririlor si a degradarii mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *