Padurea fara de moarte

Cei mai batrani copaci din lume supravietuiesc pe pantele muntoase din Sierra Nevada de peste 4.500 de ani. Nu au nici aerul maiestuos, nici faima arborilor de sequoia, insa pinii Bristlecone specifici Californiei impun respect prin longevitatea – record, cele mai batrane exemplare avand in jur de 4.700 de ani.

Daca vederea unui arbore ce exista deja pe vremea cand piramidele nu fusesera construite nu este suficient pentru a-ti taia rasuflarea, drumul pana la padurea fara de moarte cu siguranta o va face.

Pinii Bristlecone cresc in Sierra Nevada, la circa 400 km de Los Angeles, la o inaltime de 3.300 de metri, iar pentru a ajunge acolo trebuie sa urci o carare abrupta.
Caliti in lupta cu natura

In mod paradoxal, rezistenta acestor arbori (Pinus longaeva) se datoreaza tocmai mediului ostil in care traiesc. Pinii cresc pe pante inclinate la 45 de grade C, intr-o zona montana unde vara temperatura urca la 25 de grade C, insa iarna coboara pana la -30 de grade C.

In toiul iernii, versantii sunt maturati de vantul care sufla in rafale de pana la 320 km/h, iar stratul de zapada ajunge si la trei metri. In afara pinilor Bristlecone, niciun alt copac nu rezista la asemenea conditii, astfel ca arborii milenari nu au nicio concurenta in ceea ce priveste resursele nutritive.

De asemenea, altitudinea si atmosfera rarefiata au ferit aceasta padure unica in lume de incendiile de vara, care au ravasit frecvent California.

Spre deosebire de arborii de sequoia, care ating inaltimi de pana la 110 m, coniferele din Sierra Nevada au o inaltime medie de abia 15 metri.

Acesti pini au o caracteristica unica – isi pot concentra resursele pentru a hrani doar o parte a trunchiului, abandonand restul. La o privire superficiala, unii dintre ei par morti, insa un observator atent va descoperi crengi pline de ace si conuri.

Un alt „secret al longevitatii” acestor copaci este acela ca se dezvolta lent si au un lemn bogat in rasini, ceea ce fereste trunchiul de paraziti si ciuperci.

Lemnul pinului Bristlecone este atat de solid incat nu putrezeste dupa ce copacul a murit. Ici-colo, prin padure poti vedea radacini albite, vechi de opt mii de ani, cu forme contorsionate ce par izvorate din imaginatia unui sculptor nebun.

TEZAURUL ANONIM. Feriti de neajunsurile publicitatii

Ajuns in California, orice turist care se respecta va tine mortis sa-si faca o poza langa un arbore de sequoia. Cei care ajung la pinii milenari sunt insa foarte putini, abia 60.000 de persoane pe an. Situatia le convine de minune celor care au in grija parcul natural al pinilor Bristlecone.

„Nu facem niciun efort pentru a face publicitate acestei zone, deoarece un mare aflux de turisti ar pune in pericol insasi existenta acestor copaci”, spune botanista Patti Wells. Pentru a-si ilustra punctul de vedere, ea citeaza cazul faimosului parc national Yosemite, situat la 100 km distanta. Acesta este vizitat de milioane de turisti in fiecare an, iar mizeria si stricaciunile pe care le lasa in urma le dau mult de furca ingrijitorilor parcului.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *