Padurile din Filipestii de Padure, ciopartite de hotii de lemne

în 2014, lucrătorii Politiei Neamt au constatat 280 de infractiuni silvice si au aplicat 690 amenzi contraventionale • rezultatele obtinute de politisti a clasat IPJ Neamt pe locul 29, la nivel national • Politistii nemteni au efectuat, în cursul anului trecut, 219 actiuni pe linia prevenirii si combaterii delictelor silvice, la activităti participînd si reprezentantii altor institutii cu atributiuni în domeniu. În urma activitătilor, oamenii legii au constatat 280 infractiuni si au aplicat 690 de amenzi contraventionale. De asemenea, a fost confiscată cantitatea de 8.723, 9 metri cubi de material lemnos, din care 5.292,7 mc lemn lucru, 2.793,4 mc cherestea si 637,6 mc lemn foc. În perioada sărbătorilor de iarnă, oamenii legii au confiscat 578 pomi de Crăciun. Conform celor sesizate de comisarul sef Paul Tablan, seful Inspectoratului Judetean Neamt, numărul infractiunilor silvice sesizate a scăzut cu 16,66%, de la 336 în anul 2013, la 280 în anul 2014. „O evolutie descrescătoare au înregistrat si infractiunile piscicole sesizate, de la 60 infractiuni în anul 2013 la 37 în 2014. Toate infractiunile sesizate reprezintă însă sesizări din oficiu, fiind vorba de prinderi în flagrant a autorilor. În ceea ce priveste criminalitatea economică, s-a actionat pe toate cele cinci domenii care au fost stabilite ca prioritare pentru judetul Neamt, în luna ianuarie 2014, fiind începută urmărirea penală în 187 de dosare penale. La principalii indicatori de performantă stabiliti de către Directia de Investigare a Criminalitătii Economice, lucrătorii de investigare a criminalitătii economice au obtinut rezultate bune, situîndu-se pe locul 29 la nivel national. În perioada anului trecut, structurile de profil din cadrul Politiei Neamt au sesizat Parchetele cu privire la 95 infractiuni date în competenta de urmărire si cercetare a procurorilor“, a declarat comisarul sef Paul Tablan.
Padurile din Filipestii de Padure, ciopartite de hotii de lemne
Padurile din Filipestii de Padure, ciopartite de hotii de lemne

La data de 08.10.2014, in intervalul orar 12.00 – 16.00, politisti din cadrul Sectiei nr. 2 Politie Rurala Floresti, impreuna cu reprezentanti ai Ocolului Silvic Campina, au actionat pe raza comunei Filipestii de Padure, zona Cervenia si D.J. 720, in scopul depistarii persoanelor care comit delicte silvice.

Astfel, intr-o padure proprietate privata au fost depistati doi barbati, dupa ce ar fi taiat fara drept mai multi arbori specie plop. Materialul lemnos, rezultat in urma taierii, a fost masurat de catre un padurar din cadrul Ocolului Silvic. Cei doi au fost sanctionati contraventional.

Ulterior, pe un drum de acces din zona, a fost depistat un alt barbat, care transporta cu un atelaj hipo material lemnos specia carpen, fara a avea asupra sa documente de provenienta.

Materialul lemnos rezultat in urma taierii a fost masurat de catre un padurar din cadrul Ocolului Silvic, rezultand o cantitate de 0,918 m.c. Barbatul a fost sanctionat contraventional, iar atelajul hipo a fost ridicat in vederea confiscarii, fiind indisponibilizat la Ocolul Silvic Campina.

Pe D.J. 720, in centrul comunei Filipestii de Padure, a fost oprit pentru control conducatorul unei autoutilitare.

La verificarea incarcaturii s-a constatat ca acesta transporta material lemnos din specia carpen, in cantitate de 1,121 m.c., fara a putea prezenta documente de provenienta. Barbatul a fost sanctionat contraventional in conformitate cu prevederile Legii nr. 171/2010, iar autoutilitara a fost ridicata in vederea confiscarii, fiind indisponibilizata la Politia Municipiului Campina. Contravaloarea sanctiunilor aplicate este de 5.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *