Padurile, in pericol!

0
647

Suprafete ale fondului forestier national pot fi reduse pentru exploatarea resurselor de petrol si gaze naturale, precum si pentru realizarea retelelor de comunicatii si apa potabila, in baza unei ordonante de urgenta aprobate de Guvern
padure
Noile reglementari, care modifica Legea Codului Silvic, asigura cadrul legal pentru a permite reducerea suprafetei fondului forestier national pentru explorarea si exploatarea resurselor de petrol si gaze naturale, precum si pentru realizarea retelelor de comunicatii si a retelelor de apa potabila, informeaza Executivul.
„O alta prevedere ii vizeaza pe operatorii economici care au avut aprobari de ocupare temporara a terenurilor din fondul forestier national, nu le-au restituit apte de a fi impadurite, insa solicita noi aprobari de ocupare. Astfel, noile reglementari precizeaza ca este interzisa aprobarea ocuparii temporare de terenuri din fondul forestier national pentru operatorii economici care nu au redat circuitului silvic terenurile forestiere ocupate anterior in cadrul aceluiasi ocol, terenuri apte de a fi impadurite. Exceptie fac situatiile de urgenta”, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Perioada de timp pentru care poate fi aprobata ocuparea temporara de terenuri din fondul forestier este de maximum 10 ani, cu posibilitatea prelungirii pe perioade succesive de maximum inca 10 ani.

Exista insa un risc major ce presupune, ca la romani, intelegerea gresita a acestei ordonante. Este adevarat ca trebuie dezvoltate exploatatiile de zacaminte sau crearea unui cadru optim de transport al energiei electrice, dar in acelasi timp trebuie evitat pe cat posibil reducerea masiva a fondului forestier si implicit distrugerea unor echilibre ecologice.

Sursa: Universul Padurii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.