Paianjenii detin cheia materialelor rezistente

0
524

Cercetatorii au descoperit ca panza de paianjen prezinta o structura unica care poate transforma un material putin rezistent intr-unul puternic, mai putin casant decat ceramica sau otelul, relateaza The Telegraph.panza de paianjen

Specialistii spera ca, pe viitor, aceasta caracteristica sa poata fi folosita de catre oameni pentru elaborarea unor noi tipuri de materiale care sa fie si flexibile si rezistente, dar in acelasi timp si ieftine – lemn, paie, etc.

In cazul in care s-ar realiza niste materialele pe baza de carbon in acelasi mod ca panzele de paianjen, acestea ar deveni si mai rezistente.

Una dintre cele mai importante proprietatie ale panzei de paianjen este aceea ca poate fi flexibila, dar in acelasi timp puternica, insa materialele facute de om nu au aceasta flexibilitate.

Cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), de la Cambridge, au studiat proprietatile panzei de paianjen cu ajutorul unor modele computerizate si au simulat structura acesteia. Panza are in compozitie proteine, inclusiv acea substanta care formeaza straturi subtiri de cristale plate.

Insa cel mai important lucru este dimensiunea cristalelor – acestea trebuie sa aiba trei nanometri. In cazul in care marimea crestea, la cinci nanometri de exemplu, panza nu mai era la fel de rezistenta si nici flexibila.

„Aplicatiile ce ar putea rezulta din descoperirile noastre privind fabricarea materialelor sintetice ar putea duce la aparitia de noi materiale”, se arata in studiul publicat in Nature Materials.

Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.