Pana: Sistemul informatic de monitorizare a lemnului ar trebui sa fie infailibil

ANRP, noi sesizări privind retrocedările de terenuri: Vizate, peste 2.600 de hectare de pădure din județul Prahova
Pana: Sistemul informatic de monitorizare a lemnului ar trebui sa fie infailibil
Pana: Sistemul informatic de monitorizare a lemnului ar trebui sa fie infailibil

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana, a afirmat, marti, ca sistemul informatic de monitorizare a lemnului, care va fi aplicat din 8 octombrie si care va fi completat de noul Cod Silvic, ar trebui sa fie infailibil, pentru ca cu ajutorul lui din padure ”se mai poate strecura poate o caruta de lemne de foc”.

„Acest sistem ar trebui sa fie infailibil, acum nu am sa-l declar totusi infailibil pentru ca, poate, o caruta de lemn de foc se mai poate strecura, in sensul ca nu am vrut sa ingreunam problema populatiei si atunci am prevazut ca ceea ce inseamna pana in 3 metri cubi si e transport cu un atelaj, deci nu auto, sa nu intre in sistemul informatic si sa circule pe baza unui aviz obisnuit cum se dadea pana acum, urmand ca in termen de 7 zile lucratorii silvici sa le introduca in sistem.

In rest, absolut tot traseul este monitorizat si cheia de baza este de fapt nu numai ca are un cod unic, dar exista verificarea incrucisata, in sensul ca nu poate intra in depozit lemnul respectiv, deci nu are unde il duce, pana cand cei din depozit acceseaza si ei sistemul informatic si verifica ca acel transport este legal.

Nu pot mintii ca au facut-o si nu au facut-o pentru ca intrarea in sistem lasa in urma cine a intrat si ce a interogat”, a explicat Pana, la Palatul Parlamentului.

Ea a precizat ca noul Cod Silvic este al doilea pilon care sprijina hotararea de Guvern, care intra in vigoare la 8 octombrie si conform careia niciun transport de lemn nu mai poate pleca din padure fara sa fie supravegheat in timp real printr-un sistem informatic.

”Se termina cu defrisarile. Venim prin acest proiect de Cod Silvic sa rezolvam si alte probleme de genul celor in jur de 500.000 de hectare de padure care, la ora actuala, nu sunt nici administrate.

Deci, sunt doi piloni importanti pe care ii astepata si proprietarii de paduri si administratorii de paduri, firmele care exploateaza, ONG-urile din sistem si toata lumea. Nu e ceva electoral, e ceva ce s-a dezbatut doi ani de zile dar, doar pe motiv ca a fost o zi fatidica si fiind lege organica, i-au lipsit cinci voturi in primavara, a fost reluat de 127 de parlamentari. Este o veriga foarte importanta si complementara hotararii de Guvern care urmareste traseul lemnului in timp real”, a mai spus ministrul Mediului.

Doina Pana a aratat ca sistemul informatic va permite si populatiei sa se implice, iar in curand oamenii vor putea suna ”la un sistem gen 112, poate chiar 112, cu privire la transporturile de lemn”.

„Puteam sa dublez sau sa triplez numarul celor care verifica si cand spun asta ma refer la politisti, la personal silvic, dar am stat si m-am gandit ca nu trebuie sa fie factorul uman, trebuie sa fie ceva care sa nu tina de factorul uman si care sa inregistreze. De asta, generic, i-am spus radarul padurii, pentru ca am mers pe ideea ca nu mai poti negocia cu ce viteza ai circulat din momentul in care a ramas inregistrat pe radar. Aici nu se mai poate negocia pentru ca raman inregistrarile”, a concluzionat Pana.

Noul Cod Silvic a primit marti aviz favorabil de la Comisia pentru mediu a Camerei Deputatilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *