In plin avant eolian, specialistii trag un serios semnal de alarma: capacitatile de transport a energiei electrice au fost depasite iar investitiile ar trebui oprite inaintea producerii unui blocaj general. „Este foarte dificila evacuarea puterii electrice pe care turbinele eoliene ar putea-o produce. Ar trebui investitii masive in infrastructura de transport a energiei electrice”, a precizat conf. dr. ing. Gabriel Negreanu, reprezentantul Universitatii Politehnice Bucuresti la Conferinta Internationala de Echipamente Termice, desfasurata pe litoral. Acesta a explicat ca deja s-a atins pragul maxim de putere care poate fi preluata in zona Dobrogei de catre Sistemul Energetic National. „Specialistii spun ca in total ar fi cam 3.000 megawati pe care sistemul ar putea sa ii ruleze. In momentul de fata avem peste 3.000 megawati energie eoliana si fotovoltaica”, a mentionat conf. dr. ing. Gabriel Negreanu. Situatia este cu atat mai grava cu cat in viitorul apropiat nu se intrevede nici o solutie de rezolvare a problemelor, iar Centrala nucleara de la Cernavoda complica si m
ai mult lucrurile.
„Avem prea multa electricitate. Ce facem cu ea?“
Un singur lucru ar putea rezolva problema eolienelor in Dobrogea, insa deocamdata nu putem vorbi decat despre un proiect pe hartie. „Avem nevoie de o conexiune prin cablu submarin. Ei au nevoie de energie, noi putem sa o exportam. Daca bate vantul si cele doua reactoare lucreaza, avem prea multa electricitate si nu avem ce face cu ea. Nu poti opri o centrala nucleara asa, o opresti si peste cateva minute ii dai drumul. Cautam investitori pentru unitatile 3 si 4. Suntem siguri ca vrem asta?”, a precizat Ion Danut Juganaru, directorul general al Camerei de Comert Constanta”. De altfel, in fiecare iarna incepand din 2011 incoace, parcurile eoliene sunt nevoite sa opreasca periodic turbinele, conform unui protocol cu Transelectrica, ori de catre ori productia devine prea mare. Si cum, in zilele cu viscol puternic, productia eolienelor depaseste 1.400 megawati, adica exact cantitatea de energie nominala care iese din cele doua reactoare nucleare, sistemul se confrunta cu o problema serioasa. Compania de stat Transelectrica spune ca nu are bani pentru modernizarea retelelor de pe litoral, iar proiectul cablului submarin cu Turcia, este, asa cum am mentionat mai sus, doar la stadiul de plansa. Problema excedentului de energie pare fara rezolvare.
Doua faulturi de rosu
Desi nici un oficial guvernamental nu o va recunoaste in ruptul capului, statul a incercat sa puna cat mai multe bete in roate investitorilor in energie regenerabila. Intai s-au amanat la plata jumatate din subventia acordata pentru energie regenerabila prin schema certificatelor verzi, apoi a venit taxa de stalp. Companiile CEZ Cehia, Enel Italia si GDF SUEZ Franta se asteapta sa plateasca, anual, pana la 15 milioane de euro fiecare, pentru taxa pe constructii speciale. Adrian Borotea, directorul de afaceri corporatiste al producatorului si distribuitorului de energie CEZ Romania, a afirmat ca taxa anuala se va cifra intre 10 si 15 milioane de euro pe an. De asemenea, numai in primele trei luni ale acestui an, pe litoral a fost amanata subventia aferenta a 348 milioane de megawati produsi de sase producatori importanti la nivel national, Tomis Team (CEZ), Eolica Dobrogea, Ovidiu Development, EDP Renewables, Cernavoda Power si Pesterea Wind. Asta inseamna 348.000 de certificate verzi. Daca ne raportam la o productie similara lunara, din martie pana in prezent, rezulta ca, de la inceputul acestui an si pana acum, cei sase producatori au totalizat cel putin jumatate de milion de certificate verzi amanate la plata, ceea ce inseamna, raportat la un pret maxim de 50 euro certificatul, nivelul de acum al subventiilor pe piata de tranzactionare a energiei, nici mai mult nici mai putin de 25 milioane euro. Asta fara sa mai punem la socoteala cele 555 de firme din evidentele Transelectrica, care beneficiaza de scheme de sprijin prin certificate verzi.
SEN, depasit de situatie: de sase ori mai multe cereri decat permite sistemul
Potrivit unui raport Cambridge, tara noastra detine o pozitie de lider absolut in Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste productia de energie eoliana. Aproape un sfert din toate unitatile eoliene din noile state-membre ale U.E. sunt situate pe teritoriul Romaniei, se afirma in document. Avalansa de proiecte eoliene a generat, insa, serioase probleme in ceea ce priveste transportul. Potrivit studiului, principala piedica pentru construirea unor unitati noi este capacitatea limitata a sistemului national de transport al curentului electric. In ultimii trei ani, au fost emise licente pentru conectarea la reteaua nationala a unor unitati cu o capacitate totala de 17.000 de megawati, in conditiile in care SEN ar putea sa suporte maxim 3.300 de megawati.
Statul pune frana dezvoltatorilor de eoliene