Cum va fi rezolvata problema apelor reziduale de la noile rampe de gunoi proiectate in judetul Brasov

Situatie rusinoasa la Iasi. Esecul rasunator al unui program european de protectie a mediului
Cum va fi rezolvata problema apelor reziduale de la noile rampe de gunoi proiectate in judet
Cum va fi rezolvata problema apelor reziduale de la noile rampe de gunoi proiectate in judet

Consiliul Judetean Brasov a initiat demersurile pentru a obtine avizul de mediu, dar si cel de gospodarire a apelor in vederea implementarii proiectului privind Managementul Integrat al Deseurilor in Judetul Brasov.

In conformitate cu acest plan, in judet ar urma sa fie amenajate o serie de statii de transfer, respectiv la Rasnov, Victoria si Prejmer, Hoghiz si Fagaras, iar la Maierus si la Predeal ar trebui amenajate statii temporare de stocare a deseurilor, cu precontainere si mijloace de transport. Proiectul mai prevede si statii de sortare la Sacele si Prejmer, dar si amenajarea unei statii de tratare mecanica si biologica a gunoiului la Fagaras, dupa ce operatorul privat care anuntase in 2006 amenajarea unei rampe ecologice in zona Beclean, a renuntat la proiect.

In vederea obtinerii avizului de la Apele Romane – Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA) Brasov, reprezentantii Consiliului Judetean au prezentat public solutiile pentru evacuarea apelor uzate de la rampele de transfer a deseurilor. Astfel, la Maierus, apele uzate menajere se vor evacua intr-un bazin de stocare a apelor uzate care va fi vidanjat de catre firme specializate in astfel de servicii; la Hoghiz, apele reziduale vor ajunge intr-un canal de desecare limitrof amplasamentului, care va descarca apele in raul Olt, dupa ce au fost epurate intr-o statie de epurare mecano-biologica, iar apele reziduale de la rampa din Fagaras vor fi deversate in paraul Racovita, dupa vor fi epurate in prealabil intr-o statie de epurare cu osmoza inversa.

Totodata, „Planul Judetean de Gestionare a Deseurilor – Judetul Brasov” poate fi consultat de cei interesati la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului, pana la finele acestei luni urmand sa fie emis si avizul de mediu pentru acest proiect.

Intreaga documentatie va trebui elaborata cat mai repede, astfel ca Brasovul sa depuna acest proiect pentru finantare la Ministerul Mediului, altfel risca sa piarda cele aproximativ 30 de milioane de euro din bani nerambursabili de la Uniunea Europeana, necesari atat pentru inchiderea ecologica a tuturor gropilor de gunoi neconforme din judet, cat si pentru amenajarea acestor statii de transfer, sortare sau tratare mecanica si biologica a deseurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *