Desi Primaria Baii Mari nu a realizat inca hala industriala promisa firmei care va angaja 700 de baimareni, a reusit sa creeze un urias parc ecoindustrial. Acesta se intinde pe o suprafata de 55 de hectare si prevede un parc fotovoltaic si zeci de hale industriale. Singura problema care mai trebuie rezolvata consta in transpunerea ecoparcului industrial de pe hartie in realitate, insa conducerea Primariei sustine ca aceasta este… doar o chestiune de timp.
Un proiect derulat de catre municipalitate in fostul combinat Cuprom din Baia Mare, intins pe o suprafata de 55 de hectare, aflata acum in proprietatea unei banci comerciale si a firmei care a detinut combinatul chimic, s-a incheiat cuun studiu de fezabilitate pentru crearea unui ecoparc industrial. Proiectul a costat bugetul local doar 4.000 de euro,Primaria fiind doar cofinantator cu 4% al realizarii acestuia.
„Este un proiect care a fost finantat prin linia de finantare sud-est europeana, este un proiect care s-a intins pe trei ani de zile si s-a axat pe zona industriala Cuprom pentru ca acolo am considerat, impreuna cu specialistii, ca este de bun augur sa vedem daca s-ar putea realiza un ecoparc industrial”, a declarat Dan Carpov, coordonator proiect – Primaria Baia Mare.
Insa inainte de a porni toate demersurile pentru implementare, proiectul are nevoie de girul consilierilor municipali, carora li s-a prezentat cum un teren poluat de activitati metalurgice timp de aproape 100 de ani va deveni verde, intesat cu fabrici nepoluante si chiar cu o universitate.
„Pe laterale vedeti niste imagini marite a ceea ce s-ar dori sa se faca acolo, in coltul din dreapta jos este un minicampus universitar, in coltul din drepata sus este un mini parc fotovoltaic – spun mini, pentru ca, deocamdata, la nivel de Europa de Est, cel mai mare are 2 hectare si se afla in Ungaria si vom avea ocazia sa-l vizitam cu dumneavoastra, sau cu reprezentanti ai dumneavoastra in cursul anului viitor”, i-a ademenit pe consilierii municipali Dan Carpov, coordonatorul proiectului.
Pentru a fi implementat, proiectul primariei baimarene, care a fost finantat cu peste 200.000 de euro, are nevoie de obtinerea finantarii, precum si de finalizarea negocierii cu cei doi proprietari ai terenului, ceea ce presupune si mai multi bani, numai institutia bancara inaintand primariei o oferta de cumparare a 35 de hectare de teren cu 15 milioane de euro.