Parc National in Tara Betonului

parc nationslIn ultima vreme se vehicula prin presa discutia generata de problema granitei dintre judetul Neamt si Harghita, discutie care nu demult a rezultat betonare si marcarea arbitrara a limitelor judetelor. In calitate de organizitii civile pentru protectia mediului, nu intra in competenta noastra stabilirea granitei dintre cele doua judete, insa dorim sa atragem atentia asupra activitatilor destructive de mediu.

Constatam cu tristete, ca in Romania nici Parcurile Nationale nu sunt protejate, persoanele fizice si administratiile locale construiesc fara autorizatie si dupa bunul lor plac in aceste rezervatii. Pe teritoriul Parcului National Cheile Bicazului-Hasmas, faptele de acest gen sunt deja obisnuite, conducerea are de a face cu probleme mai serioase, cu care se confrunta aproape zilnic – sustine directorul Parcului National.

Inca din mijlocul anului 2008, Planul de management al Parcului National asteapta avizul favorabil pe masa Ministerul Mediului, si numai aprobarea acesteia poate aduce schimbari reale. Avem nevoie de solutii privind constrangerea, interzicerea traficului de masini, infiintarea legala a spatiilor de parcare, a locurilor de odihna, interzicerea functionarii unitatilor comerciale, etc. Aceste masuri trebuie luate ca Parcul National sa-si poate implini scopul initial si sa nu devina victima neglijentei si a comertului.

Pentru ameliorarea cat mai rapida a situatiei, Asociatia Tinutul Secuiesc Verde impreuna cu Asociatia Transilvania Verde, a apelat la Garda de Mediu a judetului Harghita si Neamt, respectiv a depus o cerere la politie prin care se solicita luarea cat mai rapida a masurilor potrivite ce intra in competenta lor.

Ocuparea unor suprafete din fondul forestier national se poate realiza doar in conditiile impuse de Codul Silvic, statutat prin Legea nr. 46/2008, respectiv confom reglementarilor OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice. Ocuparea fara drept, in intregime sau in parte, a unor suprafete din fondul forestier national constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani (conform Codului Silvic) si conform Art. 52, din OUG nr. 57/2007 alin. (1) „Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda penala de la 30.000 lei la 60.000 lei savarsirea urmatoarelor fapte: a)scoaterea definitiva sau temporara din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate, cu exceptia celor aflate in zonele de dezvoltare durabila, pentru alte obiective decat cele prevazute la art. 27 alin. (1); b)scoaterea definitiva sau temporara din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate fara acordul administratorului sau, dupa caz, al custodelui, emis potrivit prevederilor art. 27 alin. (2)”;

Asociatia Tinutul Secuiesc Verde, Asociatia Transilvania Verde

www.zoldszekely.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *