Parcari vs. oxigen

Viata in Bucuresti ne transforma, fara sa vrem, in niste roboti ale caror resurse se epuizeaza treptat.trafic Dupa stresul acumulat in cele noua ore de serviciu, la care se adauga cele doua ore pierdute in trafic, singurul lucru pe care il mai dorim este sa alergam in jurul blocului in cautarea unui loc de parcare.

Acest inconvenient este insa destul de frecvent intalnit, mai ales in ultima perioada, cand numarul masinilor a crescut, ajungandu-se ca numarul apartamentelor dintr-un bloc sa fie acelasi sau chiar mai mic decat numarul masinilor care trebuie parcate. Probabil numarul mare al cererilor de locuri de parcare, plangerile in cazul nerespectarii acestora, parcarile total inadecvate ale unor soferi ajunsi la capatul rabdarii in urma cautarii unui coltisor liber, au determinat autoritatile sa decida sa renunte la micile locuri verzi din jurul blocurilor in favoarea parcarilor.

Desi la prima vedere aceasta solutie ar putea parea perfecta pentru toti locatarii de bloc care se confrunta cu lipsa unui loc de parcare, nu trebuie omis faptul ca taierea fiecarui copacel este echivalenta cu taierea sanselor, si asa in scadere, de a respira un aer curat. Probabil putini dintre noi stiu ca un singur copac ajuns la maturitate din jurul blocului asigura intr-un singur sezon necesarul de oxigen pentru zece oameni in decursul unui an. Insa intr-un bloc de zece nivele locuiesc aproximativ o suta de oameni, ceea ce inseamna ca ar fi necesari macar zece copaci ajunsi la maturitate.

Zgomotul reprezinta alt dusman care poate fi combatut cu ajutorul copacilor, deoarece acestia reprezinta bariere de sunete aproape la fel de puternice ca niste ziduri de piatra. De asemenea, copacii din jurul blocurilor reprezinta inamici de temut ai poluarii si ai prafului. Numarul prea mare de masini, industria si centralele electrotermice au transformat Bucurestiul intr-una dintre cele mai poluate capitale din Europa. De aceea copacii, care reusesc sa mai estompeze din poluare si sa curete aerul, trebuie protejati si mentinuti cat mai aproape si in numar cat mai mare. Radacinile copacilor ajuta, la randul lor, in lupta impotriva eroziunii solului si in conservarea apei de ploaie. Pe langa toate beneficiile pe care ni le aduc, copacii mai efectueaza si cel mai benefic schimb pentru omenie – preluand dioxidul de carbon, care este considerat unul dintre factorii care cauzeaza incalzirea globala, si oferind oxigen.

Din punct de vedere pragmatic, copacii indeplinesc doua roluri semnificative pentru locuitorii la bloc. Astfel, pe timp de vara ofera umbra si racoare, reducand nevoia de aer conditionat, iar pe timp de iarna estompeaza din forta vantului, reducand cheltuielile de incalzire.

Asadar, oricat de exasperati si de stresati am fi din cauza locurilor de parcare, sa nu uitam ca masinile pe langa utilitate, mai au si impacte negative asupra naturii umane, spre deosebire de copaci care reprezinta adevarate surse de sanatate si de viata.

„Trees are the earth”s endless effort to speak to the listening heaven.”

Sursa: www.treelink.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *