Parcul National Piatra Craiului, asaltat de drujbe

piatra craiuluiDefrisarile abuzive constituie una dintre ranile ecologice ale Romaniei. Lipsa padurilor a dus la eroziunea solului.

Incepute in urma cu cativa ani, taierile de copaci din comunele apropiate Parcului National “Piatra Craiului” continua si acum. Inspectorii silvici de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic Ploiesti au depus in ultimele sase luni peste 20 de plangeri penale pentru taierile ilegale din zona Rucar. Aceeasi situatie se intalneste in multe zone din judetele din sudul si vestul tarii. In opinia specialistilor, taierile arborilor sunt posibile pentru ca, odata ce si-au primit padurile inapoi, multi dintre proprietari nu le-au inscris in niciun fel de ocol silvic.

In zona Rucar, suprafetele de padure retrocedate sunt mici, de aproximativ trei hectare, ceea ce ingreuneaza asocierea proprietarilor pentru infiintarea de ocoale silvice private. “Directiile silvice au obligatia sa mai asigure paza 180 de zile dupa retrocedare”, spune Daniel Raducan, inspector-sef adjunct de la Inspectoratul de Regim Silvic Ploiesti. Conform legislatiei in vigoare, proprietarii sunt obligati ca in termen de doi ani sa planteze copaci, in cazul in care nu exista regenerare naturala in zonele pe care le-au defrisat abuziv.

Versanti dezgoliti din cauza despaduririlor “Nu putem aproxima suprafata de padure taiata, pentru ca e dispersata. Am gasit insa multe cazuri in care masa lemnoasa taiata depasea cinci metri cubi. Le-am dat la inceput avertismente, dar, daca nu au inteles, am facut plangeri penale”, a explicat Daniel Raducan. Acesta a adaugat ca, din cauza defrisarilor fara discernamant, unii versanti ai masivului au ramas dezgoliti de-a dreptul. Exista judete, mai ales in sudul si sud-vestul tarii, unde nu exista niciun ocol silvic privat. E vorba de Dolj, Olt, Dambovita Arges si Mehedinti.

“Nici in Prahova nu exista un astfel de ocol silvic. Suprafetele date proprietarilor sunt mici, ceea ce duce la fragmentarea padurilor”, spune Daniel Raducan. Intretinerea unui hectar de padure costa, in functie de zona, intre 25 si 60 de lei. 1.000 de hectare, taiate la Mehedinti Seful Directiei Silvice Mehedinti, Stefan Lazarescu, spune ca proprietarii de paduri predate din fondul forestier national refuza sa infiinteze structuri silvice private. Potrivit lui Lazarescu, din cauza dezinteresului manifestat de noii proprietari ai suprafetelor silvice retrocedate in legatura cu obligativitatea de a-si aronda padurile la un ocol silvic, in Mehedinti s-au produs taieri ilegale pe aproape 1.000 hectare de paduri.

Desertificarea, un alt efect al defrisarilor De la inceputul anului, inspectorii silvici au constatat 20 de infractiuni silvice frauduloase prin defrisarea a 470 metri cubi de masa lemnoasa. “Nu exista preocupari nici in directia contractarii directiilor silvice pentru serviciile de paza a padurilor. Din totalul suprafetei de 32.737 de hectare, aflata in administratia unor persoane particulare sau unitati juridice, doar pentru 8.905 hectare s-au incheiat contracte”, a precizat Lazarescu. Acesta a adaugat ca lipsa de interes a proprietarilor de paduri creeaza probleme de mediu in zonele in care s-au efectuat taieri nejustificate. In aceste zone, solul s-a erodat, iar fenomenul de desertificare s-a accentuat. Specialistii spun ca fenomenul desertificarii e intalnit si in judetul Dolj, in zona Dabuleni-Marsani, unde au avut loc taieri masive.

Sursa: Adevarul

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,343FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente