Parcul Natural Apuseni, ingropat in gunoaie

Parcul Natural Apuseni, ingropat in gunoaie
Parcul Natural Apuseni, ingropat in gunoaie

Zeci de kilograme de gunoaie ajung in fiecare zi in Parcul Natural Apuseni. Mizeria este adusa de raul de la marginea parcului. De vina sunt oamenii care traiesc aproape de zona protejata si care prefera sa arunce gunoiul, nu in pubele, ci in Crisul Baitei.

Parcul National Apuseni, care atrage anual mii de turisti din tara si din strainatate risca sa fie transformat de nepasare intr-o groapa de gunoi.

„Brazi, munti inalti si rauri cu ape cristaline sunt doar cateva din elementele cu care Romania incerca sa atraga in zona cat mai multi turisti din pacate exista si o problema mai putin cunoscuta care poate otravi la propriu o arie protejata sau un proeict turistic e vorba de tonele de mizerii aruncate la intamplare in cursurile de apa”, relateaza Bogdan Costea, reporter Digi24.

De vina sunt localnicii din Nucet, care arunca gunoaiele la voia intamplarii.

„Au fost momente cand am intalnit in general mobilier electronice, televizoare”, afirma Paul Jurca, responsabil cu problemele de mediu primariei Nucet.

Cei vinovati raspund de foarte putine ori pentru ca otravesc natura. In total, anul trecut s-au dat doar 25 de amenzi.

„Cine, noi locatarii (aruncam gunoaiele – n.r.) cine altcineva ! Nu vine un strain, numai noi de aici”, spune o localnica.

„Din pacate noi trebuie sa identificam persoana exact in momentul in care savarseste fapta ca sa putem dovedi pana la capat ca e faptasul”, spune Alin Mos, directorul Administratie Parcului National Muntii Apuseni.

Primaria Nucet a investit doar in 2015 peste 100 de mii de lei in cumpararea unei masini de gunoi, in constructia de platforme de colectare a deseurilor. Au fost montate pana si tablite in care oamenii sunt rugati sa nu arunce gunoiul la voia intamplarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *