Parcurile fotovoltaice un busnies in crestere in Cluj

„Criz?“ . Strategia energetic? se amân? din lips? de fonduri
Parcurile fotovoltaice un busnies in crestere in Cluj
Parcurile fotovoltaice un busnies in crestere in Cluj

Comuna Chinteni dispune de teren suficient pentru realizarea a doua, trei sau chiar mai multe parcuri fotovoltaice, a explicat primarul Lucia Suciu. Sudiul privind insorirea urmeaza sa se finalizeze, intre timp a fost parcelat terenul, astfel ca administratia judeteana este asteptata sa demareze investitia.

Strategia Primariei Chinteni privind recuperarea unor terenuri pierdute a dat roade neasteptat de mari, astfel ca, in ultimul an, comuna s-a imbogatit cu peste 2.000 de hectare de padure, teren agricol sau pasune. Toate aceste terenuri vor fi utlizate in interesul si pentru dezvoltarea comunei Chinteni, a explicat primarul Lucia Suciu. Ea are in plan mai multe proiecte, cel mai avansat fiind cel din zona lacului din Chinteni. Aici ar urma sa se realizeze un sat nou, cu obiective de agrement dar si cu o serie de investitii in domeniul energiei solare. Sunt peste 100 de hecatare disponibile pentru astfel de investitii. Deocamdata, primaria are o cerere ferma din partea Consiliului Judetean, pentru o asociere in vederea realizarii unui prim parc fotovoltaic. Presedintele judetului, Horea Uioreanu, a precizat ca in noul buget vor fi prevazute sume pentru demararea acestui proiect.

Fata de anul 2000, cand Chinteniul de abia incepea sa dispuna de firba de telefonie, astazi infrastructura este cu mult imbunatatita, iar lucrarile la drumurile de acces, realizate in anul 2012, par sa vina cu si mai multe beneficii pentru locuitorii acestei comune. Primarul Lucia Suciu spune ca un alt beneficiu major pe care a reusit sa-l castige pentru comuna sa sunt terenurile care de-a lungul timpului au fost pierdute in beneficiul altor comunitati sau a unor entitati private. Asa se face ca in 2012, domeniul comunei Chinteni a crescut cu peste 2.000 de hectare de teren – padure, pasune sau teren agricol – aflate in zone de la limita cu municipiul Cluj-Napoca, de pe teritoriul comunei Baciu, al comunei Apahida, ori din satul Feiurdeni. „Tot acest teren ne va aduce beneficii majore, pentru ca va fi utlizat exclusiv in beneficiul si pentru dezvoltarea comunei Chinteni”, a comentat primarul Lucia Suciu.

Aceasta a explicat ca o alta zona care va beneficia de o dezvoltare majora este cea a lacului din Chinteni. „Aici am inceput sa dezvoltam un sat nou, practic, o prelungire a comunei Chinteni. Am avut un proces de 10 ani pentru o parte din luciul lacului. Mai este putin si castigam si aceasta batalie, iar apoi vom putea demara proiectul de amenajare a lacului. In zona vom construi si alte obiective de agrement, inclusiv o baza sportiva”, a explicat Lucia Suciu. Tot in zona aceastui lac se afla si suprafata de teren pe care ar urma sa se realizeze cel putin doua parcuri fotovoltaice. „In aceasta zona dispunem de circa 100 de hectare de teren, insa ramane sa vedem cam cat putem utliza pentru realizarea unor parcuri fotovoltaice. Deocamdata, avem o cerere din partea Consiliului Judetean, pentru care am operat deja parcelarea. Le oferim 10 hectare, pentru a putea realiza un parc cu o capacitate de 5 MW. Noi oferim terenul, iar ei ne ofera o parte din energia pe care o vor produce. Reteaua din zona lacului poate permite transportul energiei care va fi produsa in acest parc”, a spus Lucia Suciu.

In paralel, Primaria mai incearca sa incheie un parteneriat cu o firma privata, pentru un al doilea parc fotovoltaic. „Am avut o serie de discutii cu potentiali investitori, ramane sa vedem la ce concluzie ajungem. Avem, desigur o serie de pretentii, mai ales ca noi am investit si in studiul pentru insorire, care urmeaza sa fie finalizat in perioada urmatoare si oferim si teren viabil pentru acest tip de investitie. Pe parcurs, aceste parcuri fotovoltaice s-ar putea dezvolta. Deocamdata, asa cum am spus, asteptam ca administratia judeteana sa vina intr-un parteneriat cu noi, pentru a demara investitia chiar de anul acesta”, a spus Lucia Suciu.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, a mentionat ca isi doreste ca acest proiect sa demareze chiar de anul acesta si ca in buget (care n-a fost inca aprobat), vor fi alocate sumele necesare. Energia care se va realiza la Chinteni ar urma sa asigure, timp circa 10 ani, necesarul de consum pentru majoritatea institutiilor subordonate Consiliului Judetean. In prezent, institutiile Consiliului Judetean, achita anual 4 milioane de euro numai pentru plata facturilor la energie, in timp ce investitia in parcul fotovoltaic din Chinteni (de 10 hectare) s-ar ridica la 5 milioane de euro, a apreciat Uioreanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *