Parcurile, salvate dupa trecerea drujbelor

drujbeTerenurile amenajate ca spatii verzi nu vor mai putea fi acoperite de constructii, iar actele administrative sau juridice prin care destinatia initiala a acestor suprafete a fost schimbata vor fi declarate nule, a decis ieri Guvernul printr-o ordonanta de urgenta.
Schimbarea destinatiei terenurilor, reducerea suprafetelor acestora si stramutarea lor au fost interzise, indiferent de regimul juridic al acestora. Pana in 2013 suprafata verde trebuie sa ajunga la 26 mp pe cap de locuitor. Autoritatile au luat masuri cam tarziu, avand in vedere ca din 1990 pana in 2003 suprafata verde a scazut cu aproximativ 2.000 hectare. Scaderea cea mai semnificativa a inregistrat-o Bucurestiul, unde in ultimii 15 ani spatiile verzi s-au injumatatit (din 34 milioane mp in 1989, anul trecut mai erau doar 17 milioane mp).

Mare parte din spatii au fost pierdute in favoarea unor constructii, situatie in care se afla si Parcul Bordei din Bucuresti, unde omul de afaceri Costica Constanda a primit dreptul sa construiasca pe 3,3 hectare. Dupa adoptarea ordonantei, ministrul Mediului a declarat ca, in principiu, actul normativ poate bloca ridicarea constructiei. Totusi, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, sustine ca Consiliul General al Municipiului Bucuresti s-a grabit sa emita PUZ-ul pentru Parcul Bordei, lucru care face inoperabila ordonanta emisa ieri. „Este nevoie de o hotarare de guvern prin care sa fie expropriat terenul din Parcul Bordei”, considera Chiliman.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *