Parlamentarii vor noi reactoare nucleare, dar nu sustin cultivarea organismelor modificate genetic

Parlamentarii vor noi reactoare nucleare, dar nu sustin cultivarea organismelor modificate genetic

Parlamentarii romani sunt impartiti cand vine vorba despre strategia optima in ceea ce priveste energia nucleara. Pe de alta parte, 64% dintre parlamentari nu sunt de acord nici cu cultivarea organismelor modificate genetic.

Cum ar vota parlamentarii pe cele mai presante probleme de mediu? Care este diferenta intre ceea ce declara public persoanele politice si voturile lor? Cat de influentati sunt acestia de pozitia partidului si cat de informati sunt asupra problemelor pe care incearca sa le rezolve prin vot?

Acestea sunt intrebarile care au stat la baza demersului Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis si Asociatiei Salvati Dunarea si Delta de a derula, in premiera in Romania, o serie de sondaje in randul parlamentarilor romani pe doua teme tabu: organismele modificate genetic si energie nucleara.

Astfel, in timp ce 40% dintre acestia considera ca oprirea dezvoltarii de noi reactoare nucleare si pastrarea in functiune a celor existente este cea mai buna optiune, 41% considera ca tara noastra ar trebui sa construiasca noi reactoare nucleare.

Asta, desi la nivelul multor state europene inchiderea capacitatilor de energie nucleara este o prioritate nationala, in Romania doar 10% dintre parlamentari au optat pentru aceasta optiune.

76% dintre parlamentarii romani au raspuns ca tara noastra ar trebui sa investeasca prioritar in proiecte de energie regenerabila si doar 10% cred ca prioritar ar trebui investit in energie nucleara.

”Aici apare un paradox, chiar daca 41% dintre respondenti considera ca ar trebui sa dezvoltam noi reactoare nucleare, conform rezultatelor, doar 10% cred ca aceasta ar trebui sa constituie prioritatea in politica energetica a tarii”, au explicat reprezentantii ONG-urilor.

In lupta dintre energia nucleara si cea regenerabila castiga, conform sondajului, cea regenerabila, pentru care au optat cei mai multi dintre parlamentari, indicand-o ca prioritate energetica.

In schimb, acestia sunt prudenti cand vine vorba de sistarea planurilor de extindere a productiei nucleare sau chiar de inchiderea reactoarelor in functiune, au mai explicat reprezentantii ONG-urilor care au realizat studiile.

93% dintre parlamentari vor etichetarea produselor modificate genetic.

Cel mai clar rezultat al sondajului Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis este opinia Parlamentului Romaniei cu privire la etichetarea produselor ce contin ingrediente modificate genetic.

Astfel, 93% dintre parlamentari se declara pentru etichetarea acestor tipuri de produse, doar 1% impotriva, 2% nu au dorit sa raspunda si 4% au declarat ca nu stiu sa raspunda la intrebare.
Impartirea pe partide este de asemenea interesanta si foarte stransa:

  • PSD-  97% pentru
  • PD-L- 92% pentru
  • PNL- 87% pentru
  • UDMR- 93% pentru
  • Independenti- 93% pentru
  • Minoritati- 100% pentru

Iar 64% dintre parlamentari nu sunt de acord nici cu cultivarea organismelor modificate genetic si doar 24% au declarat ca sustin cultivarea OMG, in vreme ce restul nu au dorit sau nu au stiut sa raspunda.

In privinta importurilor de organisme modificate genetic avem din nou o majoritate solida impotriva, respectiv 72% dintre parlamentari s-au declarat impotriva importurilor si doar 14% au raspuns ca sustin importurile OMG.

”Scopul principal al acestui demers este de a masura atat interesul parlamentarilor fata de problemele de mediu cat si gradul lor de informare pe teme care pot face subiectul votului in plenul Parlamentului”, au explicat cele doua ONG-uri de ce au realizat aceste sondaje.

Fukushima a deschis Cutia Pandorei

In urma accidentului de la centrala nucleara de la Fukushima, Japonia, din acest an, siguranta producerii de energie nucleara a fost din nou pusa in discutie, iar intrebarile cu privire la politicile tarilor in acest domeniu au fost din nou ridicate.

Avand in vedere ca Romania are in prezent doua reactoare nucleare in functiune si inca doua planificate pentru a intra in functiune in 2019, am considerat oportun sa cercetam opinia Parlamentului cu privire la aceasta tema.

Organismele modificate genetic sunt de asemenea o tema care se afla pe ordinea de zi a Parlamentului, mai precis a Comisiei pentru Agricultura, care analizeaza in prezent o propunere legislativa ce prevede etichetarea produselor ce contin produse modificate genetic si mai mult, interzicerea pentru o perioada de cinci ani a culturilor de porumb si cartof modificate genetic.

Cercetarea investigheaza opiniile parlamentarilor pe acest subiect iar rezultatele sondajului servesc ca termen de referinta pentru momentul votului final din Plenul Parlamentului (preconizat sa aiba loc in septembrie 2011).

Cercetarea a fost realizata in lunile mai-iunie 2011 in randul membrilor Parlamentului Romaniei, iar la cele cinci intrebari au raspuns 210 parlamentari din totalul de 465 de membri ai Parlamentului.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,337FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente