Ministrul Mediului: Adaptarea la schimbarile climatice, ingreunata la nivel institutional

Ministrul Mediului: Adaptarea la schimbarile climatice, ingreunata la nivel institutional

Romania are in vedere faptul ca principalele constrangeri si bariere in ceea ce priveste adaptarea eficienta la schimbarile climatice sunt la nivel institutional, tehnologic si financiar, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely, la reuniunea Consiliului Informal de Mediu al UE.

Ministrul Mediului si Padurilor László Borbély a participat in perioada 10-12 iulie 2011 la reuniunea Consiliului Informal de Mediu al Uniunii Europene, la Sopot in Polonia.

In cadrul reuniunii, intitulata ‘Definirea unui Nou Cadru al Politcii de Mediu la nivel European’, ministrii mediului din UE au discutat despre posibile abordari ale politicii de mediu pentru urmatorii 20 de ani, despre evaluarea celui de-al 6-lea Program de Actiune pentru Mediu (2002-2012) si oportunitatea elaborarii unui nou program, despre implementarea initiativei emblematice a Strategiei UE2020 privind eficienta resurselor, pentru dezvoltarea unei economii decuplate de consumul excesiv si utilizarea nedurabila a resurselor, de efectele negative asupra sanatatii populatiei si a mediului, in contextul pregatirilor la nivel international privind Conferinta ONU pentru Dezvoltare Durabila de anul viitor de la Rio de Janeiro.

Asa cum a mentionat si ministrul mediului si padurilor, László Borbély, „prioritatile de actiune in politica de mediu la nivelul UE trebuie sa vizeze o mai buna integrare a politicii de mediu in celalate politici sectoriale, o utilizare mai eficienta a instrumentelor financiare pentru stimularea dezvoltarii unei economii verzi, ca principal instrument pentru dezvoltarea durabila”.

Dintre domeniile de actiune se mentine problematica schimbarilor climatice, punandu-se accentul pe adaptarea la efectele schimbarilor climatice, se vor intensifica activitatile privind implementarea Strategiei UE in domeniul biodiversitatii, precum si managementul deseurilor .

Ministrul László Borbély a mentionat ca „municipalitatile in calitatea lor de autoritati pot influenta, de asemenea, localizarea activitatilor privind implementarea masurilor de adaptare, utilizarea si alocarea resurselor astfel incat sa minimizeze efectele si riscurile asociate cu efectele schimbarile climatice. Romania are in vedere faptul ca principalele constrangeri si bariere in ceea ce priveste adaptarea eficienta la schimbarile climatice sunt la nivel institutional, tehnologic si financiar. Procesul de adaptare la schimbarile climatice reprezinta o parte importanta in cadrul obiectivelor si politicii de dezvoltare durabila. Pentru a avea rezultate concrete, este necesar sa se creeze o platforma transversala pentru implicarea tuturor parteneriatelor public – private in procesul de elaborare a politicilor, prioritatea la nivel national fiind elaborarea Strategiei privind Schimbarile Climatice 2011-2020, stabilirea tintelor, obiectivelor si monitorizarea progresului realizat”.

O alta tema discutata a fost tactica de negociere UE pentru asigurarea unui rezultat de succes la Conferinta Partilor de la Durban (Africa de Sud, noiembrie 2011). Uniunea Europeana vrea sa-si pastreze rolul de lider climatic global, dar o gestionare globala a problemelor climatice reclama existenta unui acord cu valoare obligatorie, care sa cuprinda intreaga retea de angajamente climatice. Astfel, se pot asigura premise pentru actiunea integrata vizand atingerea obiectivului de limitare a cresterii temparaturii globale la 2°C. Ministrul mediului, László Borbély, a declarat ca „dincolo de tintele tehnice, principalul obiectiv de atins in Durban este increderea, pentru a continua cu succes lucrul intr-o abordare atit de extinsa cum este cea asigurata de cadrul UNFCCC. Dintotdeauna, Uniunea Europeana a fost un furnizor de incredere si credibilitate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *