Gerard Onesta: „Masinile Parlamentului vor fi inlocuite cu masini hibride”
Liderii Parlamentului European au hotarat sa aplice un plan pentru reducerea „amprentei de carbon” a institutiei cu 30% pana in 2020. Amprenta de carbon masoara impactul activitatilor Parlamentului European asupra mediului inconjurator, calculat in echivalentul emisiilor de bioxid de carbon. La inceputul anului viitor Parlamentul va propune masuri concrete.
Un studiu realizat la cererea Biroului Parlamentului European propune o serie de strategii de reducere a emisiilor de CO2 in activitatea institutiei: schimbarea comportamentului, cresterea eficientei energetice sau folosirea resurselor de energie regenerabile. Studiul sugereaza ca mobilitatea, infrastructura cladirilor si folosirea energiei reprezinta principalul potential de reducere a emisiilor.
Revolutia parlamentara verde
Parlamentul European are nevoie de mult spatiu pentru exercitarea activitatii sale (peste un milion de metri patrati), iar prin tratat este obligat sa isi desfasoare activitatea in trei sedii diferite.
Pentru planul de reducere a amprentei de carbon cu 30%, Biroul Parlamentului European a creat un grup de lucru privind politica de mediu, format din vicepresedinti si prezidat de deputatul european Gerard Onesta (Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, Franta).
„In momentul de fata situatia nu este foarte buna; cand calatoresti mult, consumi multa energie. Suntem la inceputul unei revolutii verzi. Vrem sa fim un exemplu, voturile nu sunt totul, trebuie sa punem in practica ce votam”, ne-a spus domnul Onesta.
Masuri concrete de protejare a mediului inconjurator
Noua cladire din Luxemburg a Parlamentului European va avea panouri solare pe acoperis, incalzire bazata pe biomasa si va folosi energie termica din sol. Domnul Onesta ne-a spus ca masinile Parlamentului vor fi inlocuite treptat cu masini hibride si a sugerat folosirea video-conferintelor pentru reducerea cheltuielilor de calatorie.
Cladirile noi din Bruxelles au fost echipate la randul lor cu panouri solare si detectoare care sting automat lumina si opresc automat incalzirea si sistemul de ventilatie cand birourile sunt goale.
Parlamentul European este singura institutie europeana care are un certificat EMAS – certificat primit pentru normele orientative pentru un sistem propriu de management de mediu, printre care reducerea emisiilor de dioxid de carbon, promovarea folosirii eficiente a energiei, a apei si a hartiei si reducerea deseurilor, incorporarea normelor orientative de mediu in procedurile de achizitii si adoptarea de masuri preventive pentru combaterea poluarii.
Deputatii europeni propun
„In loc sa folosim milioane de foi de hartie pentru fiecare reuniune in cadrul comisiilor, ar trebui sa avem monitoare in salile de sedinta. Ar trebui sa folosim mai mult scarile decat liftul, dar scarile sunt putin vizibile la Parlamentul European.” Magor Imre Csibi (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Romania)
„Uitati-va la incalzirea, racirea si iluminarea acestei camere (aula). Daca am putea compensa emisiile (platind o suma pentru finantarea proiectelor ce ar permite economisirea unei cantitati de CO2 echivalenta cu cantitatea emisa n.r.) macar pentru zborurile internationale… Multi dintre noi deja fac acest lucru in mod voluntar.” Guido Sacconi (Grupul Socialist din Parlamentul European, Italia)
„Folosirea luminii naturale respecta calitatea aerului. Aceasta este importanta pentru sanatate. […] Avem taxe de parcare la Parlamentul European?” John Bowis (Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni, Regatul Unit).
Sursa: Parlamentul European