Operatorii economici vor plati, de la 1 ianuarie 2009, o taxa de 0,2 lei pentru fiecare punga tip sacosa confectionata din material care nu este biodegradabil.
Conform textului de lege, pungile de plastic nu vor mai fi distribuite gratuit in magazine. Masura este una necesara, dat fiind ca pungile de plastic genereaza o poluare semnificativa. Iar numarul aproximativ de astfel de pungi care se folosesc anual in Romania se ridica la cinci miliarde.
Potrivit declaratiei ministrului mediului, Attila Korodi, acesta este un prim pas in procesul de eliminare a pungilor de plastic din consum. O alta masura o reprezinta acordurile voluntare cu marii retaileri. Se incearca astfel diminuarea cantitatii de deseuri. In acest scop, Parlamentul a aprobat si introducerea taxei de 100lei/tona, pe care unitatile administrativ-teritoriale o vor plati de la 1 iulie 2010, in cazul neindeplinirii obiectivului de diminuare cu 15% a cantitatii de deseuri asimilabile. Plata acestei contributii se va face pentru diferenta dintre cantitatea corespunzatoare obiectivului de diminuare si cantitatea efectiv diminuata.
Banii stransi in urma aplicarii celor doua prevederi legislative vor fi folositi pentru finantarea proiectelor de mediu din tara.
Sursa: HotNews