Partidul Verde si Rosia Montana

Ministrul culturii: Nu voi fi de acord ca patrimoniul cultural de la Ro?ia Montan? s? aib? de suferit din cauza exploat?rii aurului
Partidul Verde si Rosia Montana

Organizatia judeteana Maramures a Partidului Verde din Romania, a luat ca afront, la calamitatile din industria de prelucrare a minereurilor neferoase , declaratiile iresponsabile ale ministrului mediului.
Acesta promite in baza unor ratiuni politice , eliberarea avizelor de mediu pentru functionarea exploatarilor din zona Rosia Montana. Iazurile cu cianuri din judetul nostru sunt si raman surse de poluare extrem de periculoase.
Metodele de exploatare actuale oricat de modernizate ar fi ele, utilizeaza aceleasi cianuri ca si acum 50 de ani. Recentele miscari tectonice pot elibera un altfel de tsunami de cianuri care ar distruge ireversibil mai mult decat o explozie nucleara si pe un teritorriu mult mare decat ni-l imaginam.
Din pacate marii exploatatori si prelucratori de materiale aurifere sunt si producatori de cianuri. Uzinele de cianuri aduc mai mult profit decat aurul in sine.
Reclama desantata bazata pe cozile de topor ale saraciei, atat de agresive, nu pot inlocui reglementarile europene privind protectia mediului.
Oare poate face loby ministru Borbely ca extragerea pe baza de cianuri moderne sa se desfasoare contracost pe teritoriul Ungariei iar aurul sa intre in tezaurul Romaniei ?
In safe-urile deschise ale ministerului industriilor zac inventii si cercetari executate pe bani publici care nu folosesc cianuri si au un randament mult mai bun si absolut nepoluant dar aceste cercetari ar inchide ireversibil producerea acidului cianhidric, indispensabil actualelor metode moderne de extragere a metalelor rare si pretioase.
Metoda J. Goldstein, nu are rezultante poluante nici gazoase, nici lichide nici solide.mai mult aceasta se preteaza nisipurilor aurifere.
Cerem in numele miilor de mineri in aur si argint din Maramures examinarea la sange a proiectului Rosia Montana si a pastra zacamintele aurifere la dispozitia urmasilor nostri care vor folosi pentru extragerea din iazuri si haldele de steril prin metode alternativele domestice nonpoluante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *