Pasari extrem de rare impuscate in Rezervatia Delta Dunarii

0
600
Braconaj in Lunca Dunarii. Mii de pasari ucise, pentru a deveni delicatese in Italia

Ornitologii din Delta au sesizat autoritatile dupa ce au gasit mai multe pasari protejate impuscate in Delta de vanatori necunoscuti.
pasari ucise in delta
Pelicanul mort gasit in zona Uzlina, din Delta.
Societatea Ornitologica Romana a precizat ca in perioada 2-9 ianuarie 2009 au fost gasite in Delta Dunarii, zona Uzlina, de catre membri ai unor asociatii de gen, mai multe pasari moarte sau ranite. Ornitologii sustin ca au fost observati doi pelicani creti (Pelecanus crispus) morti si doi raniti, unul dintre ei fiind preluat de catre Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), doi cormorani mici (Phalacrocorax pygmaeus) si o lebada (Cygnus sp.) moarta si una ranita, de asemenea preluata de ARBDD.

„Toate aceste pasari sunt exemplare apartinand unor specii strict protejate, la care vanatoarea este interzisa, conform legislatiei in vigoare.

In acelasi timp, usurinta cu care aceste pasari pot fi identificate si numarul mare de exemplare impuscate si ranite exclud presupunerea impuscarii lor accidentale”, transmite Societatea Ornitologica Romana.

Toate cele trei specii sunt strict protejate, conform legilor romanesti si internationale. „Este inadmisibil ca aceste pasari sa poata fi ucise fara mila tocmai intr-o zona al carui statut special de protectie a fost instituit datorita lor, Delta Dunarii fiind declarata Rezervatie a Biosferei, sit Ramsar (Zona Umeda de Importanta Internationala, mai ales ca habitat al pasarilor de apa) si sit Natura 2000 (Arie de Protectie Speciala Avifaunistica)”, sustine Societatea Ornitologica Romana intr-un comunicat.

Pelicanul cret este o specie „monument al naturii”, in Romania fiind doar in jur de 400 de perechi care au cuiburi. Cormoranul mic este tot o specie strict protejata, in Romania cuibarind peste jumatate din populatia mondiala. Aceste specii sunt mentionate in anexa 3 a OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, iar uciderea lor constituie infractiune conform legislatiei in vigoare. Societatea Ornitologica Romana a sesizat Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Garda de Mediu, Agentia pentru Protectia Mediului Tulcea, Ministerul Mediului si AJVPS Tulcea. Potrivit guvernatorului Deltei Dunarii, Liviu Mihaiu, numai in programul cu pelicanul cret s-au cheltuit din banii europeni peste 700.000 de euro.

Sursa: Cotidianul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.